Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron

Mientje leert een les!, druk 1, 78 blz.
prijs f 1,20; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Mientje is een weesje. Door opoe opgevoed, is ze ook wel een weinig verwend. 't Is een echte robbedoes. Als Opoe niet langer voor haar en zichzelf zorgen kan, komt Mientje bij haar tante, die huishoudster is bij baas Hovinga. Deze is goed maar streng voor haar. Mientje komt door een ongeluk met de fiets in het ziekenhuis en is dan met opoe tot zegen van een woonwagenkind. Dit kind komt ook bij Hovinga. Strekking: "Ik dacht dat u weleens veel te streng was", zegt Mientje tegen Hovinga. Ze leerde echter inzien dat het was voor haar bestwil.
Conclusie: Dit is een vlot geschreven meisjesboek. De meisjes zullen het graag in handen hebben en met die robbedoes meeleven. Opvoedkundig heel goed. Godsdienstige strekking goed. Uiterlijk en illustratief goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.


Mientje leert een les!, druk 2, 82 blz.
prijs gecartonneerd f 1,30; meisjesboek.
Inhoud: Mien is wees en woont bij opoe. Later komt Mien in huis bij baas Hovinga en tante Christien, die huishoudster is bij de baas. Mientje doet allerlei ondeugende dingen en veroorzaakt heel wat last. Ze biecht haar kwaad altijd eerlijk op. Dan krijgt ze door eigen schuld een ongeluk met tantes fiets en komt in het ziekenhuis terecht. Daar ligt ook Lucie ,uit de woonwagen, die geen thuis heeft. Later komt Lucie ook bij baas Hovinga in huis. Strekking: We moeten ook christen van de daad zijn. Baas Hovinga praat weinig, maar zijn leven is een levende brief. Ook kinderen kunnen een zegen zijn voor anderen. In het ziekenhuis belijdt Mientje op kinderlijke wijze haar geloof.
Conclusie: Een prettig geschreven boekje voor 10-jarige meisjes. Geen overdreven dwaasheden, gezond christelijk. De tweede druk bewijst, dat er, terecht, wel vraag naar is,
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.