Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. van der Hoeven

Onder het juk van kerstmis , druk 1, 40 blz.
Het lijken twee onverenigbare begrippen: 'een juk' en 'Kerstmis". Immers, als er een feest is van blijdschap en bevrijding, dan is dat het Kerstfeest. Wat zou een mens in de vredeloosheid van deze tijd meer verlangen dan de vrede die het Kind in de kribbe brengt?
Met dat verlangen nadert een Nederlands gezin, uit de zorgen van deze tijd, het Kerstfeest. En merkt dan, dat Kerstmis moeilijk bereikbaar is. Merkt, dat een mens er veel voor moet opgeven.
De Romeinse soldaat, waarvan de vader -in dit verhaal vertelt, moet zijn zwaard en zijn drift tot geweldpleging afleggen voor hij door de vrede van het Christuskind kan worden bewogen. En zijn vrouw moet zich losmaken van de vrees die haar en haar man beving.
Met Kerstmis wordt de liefde aan de mens om niet aangeboden. Doch hij moet zich aan deze liefde overgeven om haar te kunnen aanvaarden. Die overgave is voor de hoofd-figuur uit dit verhaal niet eenvoudig. Eens nam hij met geweld wraak op onrecht en moest zien hoe een ander de schuld van zijn daad droeg. Hij blijft weerbarstig. Het zich aan de schijnbaar hulpeloze liefde van het Christuskind te moeten overgeven blijft voor hem - als voor de eigenzinnigheid van elk miens - een moeilijk te aanvaarden juk. Doch het einde is het voornemen tot het belijden van schuld, het begin van de overgave
J. van der Hoeven is ook de auteur van "scheel engeltje","Juich, aarde, juich" (uitverkocht) en "De grote verdrukking" (uitverkocht). De voortreffelijke kwaliteiten van deze boeken vindt men ook in "Onder het juk van Kerstmis".
Omschrijving inhoud in boek