Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



L. Vogel

Onder vuur, druk 1, 92 blz.
geschikt voor jongens vanaf 10 jaar, AVI 8, gebonden, geïllustreerd met 8 mooie zwartwit tekeningen van Jaap Kramer. Prijs f 12,50.
Inhoud: Jaap Geurlink is een onderduiker. Eigenlijk heet hij Peter Volkers. Maar die naam is nu veel te gevaarlijk. Met vele anderen was hij door de Duitsers op transport gesteld naar Duitsland. Maar de trein, waarin zij werden vervoerd, werd door een Engels vliegtuig beschoten en kwam daardoor stil te staan. Toen zijn velen en ook Peter Volkers gauw gevlucht. Peter komt dan terecht bij boer Geurlink. Daar mag hij gelukkig blijven. Hij krijgt nieuwe papieren en voortaan heet hij Jaap Geurlink. Boer Geurlink blijkt lid te zijn van de ondergrondse. Jaap wordt daar ook bij betrokken. Hij maakt zeer gevaarlijke dingen mee: een spoorbrug onklaar maken, waardoor een Duitse legertrein ontspoort; een nachtelijke overval op het gemeentehuis om bonkaarten te bemachtigen. Bij dit laatste karwei raakt Jaap gewond door een geweerkogel in zijn been. Gelukkig worden ze niet gepakt door de Duitsers en mag Jaap herstellen van zijn wond.
Conclusie: Dit boek is een vervolg op "De verdwenen piloot" van dezelfde schrijver. Toch kan dit boek zonder bezwaar ook apart gelezen worden. Het is een spannend jongensboek, dat zich afspeelt in de 2e wereldoorlog. Het is een goede zaak, dat onze jongeren op de hoogte blijven van deze bange en benauwde tijd. Dit boek kan hier zeker aan meewerken. Het boeit van begin tot eind. Daarom:
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Krimpen aan den IJssel W Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1999

Open Boekbeoordeling.