Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMax de Lange-Praamsma

O, die Jolientje, druk 1, 76 blz.
prijs f 1,10; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Jolientje is eigenzinnig, drijft haar wil door en raakt daardoor haar metgezellen op weg naar huis kwijt, zodat ze alleen door het donkere bos moet. Ze wordt eindelijk door een speelmakker, die haar zoekt, gevonden. Ze heeft een zware straf gehad door al haar angst. Ze leert er mee en krijgt een pop, die haar telkens weer herinneren moet aan haar eigenzinnigheid. Strekking: Wees niet eigenwijs en zelfzuchtig, denk ook aan je vriendinnen om je heen. Vergeet anderen niet door je eigen begeerten. Vraag hierin de Heere om hulp. Bijstrekking (goed doorgevoerd): rijd als kind niet met vreemden mee, die je willen mee laten rijden. Hieraan kleven gevaren.
Conclusie: Goed boekje. Leerzaam voor onze kleinen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

O, die Jolientje, druk 1, 76 blz.
Vervolgens een meisjesboek van Max de Lange-Praamsma: O, die Jolientje. Negenjarig Jolientje logeert tijdens moeders ziekte bij oma, en opa en gaat met kinderen uit de buurt mee naar de ver afgelegen dorpsschool. Ais ze op een keer al te lang treuzelt bij een winkeletalage in het dorp, gaan de kinderen zonder haar naar huis en moet Jolientje alleen door het donkere bos. Ze raakt de weg kwijt, maar wordt tenslotte door een buurjongen gevonden. Niet onaardig verhaaltje met veel godsvertrouwen. Hinderlijk echter zijn de herhaalde duistere toespelingen over wat er zou kunnen gebeuren als Jolientje eens door een "vreemde man" zou meegenomen zijn. (geb. f 1,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

Max de Lange-Praamsma

O, die Jolientje, druk 3, 77 blz.
prijs f 2,70, gebonden, geillustreerd; meisjesboek, leeftijd 9-11 jaar.
Inhoud: Jolientje, dochtertje van een chirurg is bij haar grootouders op de boerderij, omdat haar moeder in Davos verpleegd wordt. Ze kan erg eigenzinnig zijn. Iedere dag gaat ze met andere kinderen de lange weg naar school. Als ze op een sneeuwdag zo gauw mogelijk naar huis moeten, blijft ze achter om in een etalage de pop weer te zien die ze zo graag wil hebben. Alleen terug raakt ze in het donker verdwaald. De oudste van de kinderen, een flinke jongen, gaat weer terug om haar te zoeken en veilig en wel komt ze weer thuis. Jolientje ziet zelf in dat ze verkeerd gedaan heeft en toont berouw.
Conclusie: Een verhaal zoals er meer zijn! De strekking is goed en wel boeiend geschreven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.