Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



T. Bokma

Ons zonnig thuis, druk 1, 127 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor den leeftijd van ± 11 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Van harte bevelen we dit boek aan. Duidelijk komt hierin uit, dat de Heere nooit begeeft, die op Hem vertrouwen. Dit heeft mijnheer Helman ondervonden, die een goede betrekking had op een kantoor, doch werd ontslagen. Daardoor moest Gonda, zijn dochter, haar studie staken en Johan zijn plan om voor dokter te studeeren, opgeven. Biddend en werkend slaat het geheele gezin zich met Gods hulp door de moeilijkheden heen. Zij wijken in hun handel en wandel noch ter linker, noch ter rechterzijde. Gonda, die op een modisten-zaak in de stad een goede betrekking heeft, weigert Zondags werk te verrichten en wordt daarom ontslagen. Later wordt ze op dringend verzoek weder teruggenomen. Johan, die alles in 't werk stelde om ook wat te verdienen, is een heele kippenfokker. Later krijgt hij een betrekking op een kantoor. Aanvankelijk wenscht hij geen klerk te worden, doch hij mag berusten in 's Heeren weg en werpt zich later met liefde op zijn taak. Ook vader krijgt van de heeren van het kantoor de mededeeling, dat het met hem wel in orde zal komen. Zoo komt alles, onder 's Heeren gunst, weer goed.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
T. Bokma

Ons zonnig thuis, druk 1, 127 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 14 t.d.t. Jan Lutz heeft een omslag ontworpen, die schitterend mag worden genoemd. Het boek brengt ons in het gezin Heilman. De vader, die op een kantoor in de stad werkt, krijgt ontslag. De zoon Johan zou zoo graag voor dokter studeeren, maar moet nu een plaatsje als jongste bediende zoeken. Gonda, die de H. B. S. bezoekt, gevoelt zelf de moeilijkheden en wil van school gaan. Het dienstmeisje gaat naar een andere betrekking, waar ze meer verdienen kan. Gonda komt in aanraking met een dame, die een atelier heeft en wordt daar geplaatst. Wanneer ze Zondagswerk weigert, wordt ze opeens ontslagen. Johan tracht met handel wat te verdienen. Samen helpen ze elkander door de moeilijkheden heen. Eindelijk krijgt Johan een plaats op een kantoor en Gonda komt ook weer terug op haar atelier. Hoewel het Johan daar eerst slecht bevalt, gaat hij er toch aan wennen, en als vader ook weer uitzicht krijgt op werk, kan Johan tot Gonda zeggen: "de wind jaagt de wolken uit elkaar .... de bui trekt voorbij !" Er is in dit boek veel te waardeeren. We komen in aanraking met een echt Christelijk gezin. Allen weten hun teleurstellingen in het geloof te dragen. De strijd en de overwinning van dat geloof wordt goed geteekend. Vooral bij Gonda komt dat uit. De verhouding tusschen ouders en kinderen, die zeer prettig is, wordt uitnemend beschreven. De zegeningen, welke worden genoten, ondanks de tegenslagen, worden gewaardeerd, en uit alles blijkt een onwrikbaar Godsvertrouwen. Ofschoon dit boek geen rechtstreeks evangeliseerende tendenz heeft, toch is het evangeliseerend getuigenis, dat van het levend Christendom vooral in het gezinsleven uitgaat, zoo sterk, dat we dit boek gaarne ter uitdeeling aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

T. Bokma

Ons zonnig thuis, druk 2, 128 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 14 t.d.t. Jan Lutz heeft een omslag ontworpen, die schitterend mag worden genoemd. Het boek brengt ons in het gezin Heilman. De vader, die op een kantoor in de stad werkt, krijgt ontslag. De zoon Johan zou zoo graag voor dokter studeeren, maar moet nu een plaatsje als jongste bediende zoeken. Gonda, die de H.B.S. bezoekt, gevoelt zelf de moeilijkheden en wil van school gaan. Het dienstmeisje gaat naar een andere betrekking, waar ze meer verdienen kan. Gonda komt in aanraking met een dame, die een atelier heeft en wordt daar geplaatst. Wanneer ze Zondagswerk weigert, wordt ze opeens ontslagen. Johan tracht met handel wat te verdienen. Samen helpen ze elkander door de moeilijkheden heen. Eindelijk krijgt Johan een plaats op een kantoor en Gonda komt ook weer terug op haar atelier. Hoewel het Johan daar eerst slecht bevalt, gaat hij er toch aan wennen, en als vader ook weer uitzicht krijgt op werk, kan Johan tot Gonda zeggen: „de wind jaagt de wolken uit elkaar .... de bui trekt voorbij!" Er is in dit boek veel te waardeeren. We komen in aanraking met een echt Christelijk gezin. Allen weten hun teleurstellingen in het geloof te dragen. De strijd en de overwinning van het geloof wordt goed geteekend. Vooral bij Gonda komt dat uit. De verhouding tusschen ouders en kinderen, die zeer prettig is, wordt uitnemend beschreven. De zegeningen, welke worden genoten, ondanks de tegenslagen, worden gewaardeerd, en uit alles blijkt een onwrikbaar Godsvertrouwen. Ofschoon dit boek geen rechtstreeks evangeliseerende tendenz heeft, toch is het evangeliseerend getuigenis, dat van het levend Christendom vooral in het gezinsleven uitgaat, zoo sterk, dat we het gaarne ter uitdeeling aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940