Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.M. van den Berg-Akkerman

Winter in Tirol, druk 1, 78 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9-10 j. Hedwig woont met grootvader en grootmoeder in de bergen van Tirol, terwijl haar moeder in de seizoentijd in het hotel in het dorp beneden helpt. Haar vriendinnetje, Ilse, woont hogerop. Dat is een groter gezin, waar Hedwig graag vertoeft. Nog hoger woont Walter, die reeds lang geleden zijn vader verloor en voor kort ook zijn moeder missen moest. Het verhaal beschrijft de gevaren van het bergland, wanneer storm en sneeuwval de wegen onveilig maken en lawines rampen kunnen aanrichten. Voor menig toerist is dan de bergbewoner de helper in de nood. Een mooi uitgegeven en levendig verteld verhaal. De kerkgang naar het dorp in het dal, de viering van het kerstfeest in de huiselijke kring en de blijdschap te weten dat de Heiland ook voor hen is geboren, toont een echt-christelijke sfeer. Het vertrouwen op Gods hulp bij noodweer en sneeuwverschuivingen, een vast geloof. De strekking van het verhaal is heel goed en we willen het dan ook graag aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

C.M. van den Berg-Akkerman

Winter in Tirol, druk 1, 78 blz.
prijs gecartonneerd f 1,10; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt ons van het leven in Tirol, van hetgeen Ilse en Hedwig zo rondom de kerstvacantie beleven. Door de vele sneeuw is het daar zo heel anders dan hier. Ook de gevaren, die de sneeuw met zich meebrengt, moeten niet onderschat worden. Gebruik van Heer en kerstboom.
Conclusie: Op onderhoudende toon worden allerlei gebeurtenissen in Tirol beschreven. We maken kennis met een heel ander landschap dan we hier gewend zijn. Voor kinderen is dit wel interessant, maar als kerstboekje voldoet het niet helemaal.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
C.M. van den Berg-Akkerman

Winter in Tirol, druk 1, 78 blz.
Het gegeven van Winter in Tirol is vrij eenvoudig. Hedwig woont samen met haar moeder en grootouders hoog bovenin de Tiroolse bergen. Veel buren hebben ze niet en omdat Hedwig enig kind is,voelt ze zich nog wel eens eenzaam. Daarom is het zo fijn, dat ze eens een dagje naar het vriendinnetje Ilse mag,die ook veel broertjes en zusjes heeft. C.M. van den Berg-Akkerman vertelt aardig over het leven in de bergen en de moeilijkheden, waarmee de bewoners te kampen hebben, voornamelijk in de winter. De taal is soms niet helemaal kinderlijk; de sfeer, protestants-christelijk. (geb. f 1,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.