Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Dorothy Lilja Harrison

Operatie Morgenster, druk 1, 102 blz.
geschikt voor jongens en meisjes vanaf ± 10 jaar, gebonden, geïllustreerd met 6 mooie zwart-wit tekeningen van Kees van Scherpenzeel. Prijs f 16,50.
Inhoud: Dit spannende verhaal heeft zich afgespeeld in Duitsland net, ná de Tweede Wereldoorlog, n.l. van woensdag 25 mei 1945 t/m donderdag 2 juni 1945. Katrina, Rudy, Heidi, Helga en Wolf ie Muller hebben in die 9 dagen lopend en liftend een afstand afgelegd van ruim 400 km. Het is haast niet te geloven. Waarom deze barre tocht? Wel, tijdens de oorlog moesten alle schoolgaande kinderen, op bevel van de Duitse regering, op het platteland worden ondergebracht, omdat zij daar veiliger waren voor de vele bombardementen. De 5 schoolgaande kinderen Muller kwamen terecht in een kamp in Tsjechoslowakije. 3 jongere zusjes Christa, Hanna en Irene mochten thuisblijven. Bij een bombardement is toen hun mama omgekomen. De 3 jongere zusjes zijn daarop naar een boerderij gebracht in het dorp Waldeck, terwijl papa Muller, die predikant was in Witten, daar blijft. Vanwege de nadering van het Russische leger moesten alle kinderen zo snel mogelijk weg uit het kamp. De 5 kinderen Muller kwamen terecht bij 2 bejaarde tantes. Ze hadden het daar zo slecht naar hun zin, dat ze op woensdag 25 mei, heel vroeg in de morgen, stiekem, er van door gaan. Het is ontroerend en spannend te lezen, wat deze kinderen, op hun barre tocht, allemaal hebben meegemaakt. Groot was hun aller vreugde en dank aan God, toen ze eindelijk hun papa en hun 3 jongere zusjes weer mochten omhelzen.
Conclusie: Oorspronkelijk is dit boek in Amerika verschenen onder de titel: "Operation Morningstar". Het is in het Nederlands vertaald door P,J. de Gier. Heidi, één van de 5 kinderen Muller, heeft jaren later op de middelbare school een- opstel geschreven over deze schier onmogelijke tocht. Dit opstel heeft de basis gelegd voor het schrijven van dit boek. Een duidelijk kaartje van deze lange reis staat voor in het boek. Nog een taalkundige opmerking: het woord "stijl" op blz. 84 moet zijn "steil".
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Krimpen aan den IJssel W Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1999

Open Boekbeoordeling.