Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marijo

Oudejaar, druk 1, 46 blz.
Bijzonderheden: oorspr. verhaal voor 7-jarigen; omvang: 46 blz.; prijs: ingen. f 0.50. Bij bestellingen vanaf f 10.- halve prijs.
Korte inhoud: Het gaat over het eenvoudig gebeuren vóór en op Oudejaar. Sneeuw en sneeuwpop. De slee, waarop een arm jongetje ook eens mag. De hond, die op de oliekoekengeur afkomt, door de open deur. Het begint en eindigt met het geheimpje: de verrassing, voor vader, dat er oliekoeken gebakken worden.
Beoordeeling: Een aardig verhaaltje in vorm en opvatting als de bekende "Voor onze Kleintjes" van Gallenbach. De gezinssfeer is christelijk, sober en gepast. Hartelijk aanbevolen. A. K.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Marijo

Oudejaar, druk 2, 48 blz.
Ina heeft een geheimpje voor Vader. Op Oudejaar zullen er vetbollen gebakken worden en dat mag Vader nog niet weten. De gebeurtenis van het bakken en het intermezzo van een hond, die in de keuken komt, voorts het rijden van Ina in een slee en haar medelijden met een arm jongetje maken den verderen inhoud uit. Toch is deze inhoud niet onaardig voor kinderen van vijf of zes jaar. De kleintjes, die pas lezen geleerd hebben, zullen het wel leuk vinden. Ook wordt het kind in een Christelijke omgeving gebracht, waar het leert bidden en waar de ouders God danken voor Zijn weldaden. De ruime druk en de omlijsting der bladzijden door een lijn maken het boekje met zijn 8 hoofdstukken met opschriften en inhoudsopgave eenigszins tot een luxe-uitgave. Het effen paarse bandje met zijn eenvoudig titelplaatje doet het ook goed. De druk is bijzonder helder en ten gerieve der jonge lezers zijn de lettergrepen door streepjes gescheiden. Ina is gevoelig voor natuurschoon, voor gezelligheid, voor armoede. Ze is mededeelzaam. Die hond krijgt ook een oliekoek, het arme jongetje ontvangt zelfs nog een warme jas. Ina is ook vroom, ze bidt, ze dankt, ze zingt. Het woord "zonde" komt niet voor in dit lieve boekje. 't Had er bij gekund. 't Zou er niet minder lief om geweest zijn. Als Ina bijv. gebeden had: Vergeef mij al 't kwaad, dat ik gedaan heb." Ze bidt om een nieuw hartje. Moeder oordeelt, dat ze maar dikwijls vragen moet of de Goede Herder Ina op wil zoeken. 't Doopformulier doet anders. Dat God Ina al kwam opzoeken en wilde aannemen en Zijn Vaderlijke goedheid en barmhartigheid wilde bewijzen, verzwijgt Moeder. De strekking kan o.i. geen andere zijn, dan een verhaaltje te geven, geheel in den gedachtenkring der kleine kleuters in eenvoudige woorden, voor hun begrip geschikt, en ze tevens te houden in dat Christelijk milieu, waarin we de kinderen uit onze Christelijke gezinnen mogen veronderstellen. Op deze wijze beschouwd, heeft deze strekking allen lof. Voor de allerkleinste leerlingen aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

Marijo

Oudejaar, druk 2, 48 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 6 en 7 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Moeder, tante Anna, en Ina willen op oudejaarsavond Vader verrassen. Als hij thuiskomt van zijn werk, zijn er heerlijke oliebollen gebakken. Die lust vader zoo graag. Moor, de hond van den melkboer, krijgt ook zijn deel. En ook een arm jongetje, dat Ina op straat heeft ontmoet, wordt niet vergeten. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit prachtige boekje willen wij gaarne hartelijk aanbevelen. Van Ina, die niet alleen aan zichzelf dacht, maar, die, hoe klein ze ook was, alles missen kon, als ze anderen er blij mee kon maken, kunnen de kinderen, die ge dit boekje in handen geeft, veel leeren. Ook in religieus opzicht verdient de inhoud veel lof.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Oudejaar, druk 2, 48 blz.
Ina heeft een geheimpje. Vader mag 't niet weten. Moeder bakte stilletjes oliebollen en daarmee gaat men vader verrassen. Een hond wil er stil mee vandoor. Maar dat lukt niet. Moeder krijgt hem listig met één oliebolletje de deur uit. Beter komt een stumperig ventje er af. Dien mag Ina op Nieuwjaar blij maken met een vollen schotel. Een eenvoudig thema. Alledaagsche gebeurtenissen. Niet te overdreven Christelijk getint verhaal in kinderlijken trant. De spanning kon grooter zijn. Maar de kleintjes zullen het wel graag al spellende lezen. Voor 6e tot 8e jaar. Aanbevolen Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
Marijo

Oudejaar, druk 3, 48 blz.
meisjesboek ; geschikt voor een leeftijd van ± 6-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Ina, het dochtertje van een onderwijzer, weet, dat Moeder op Oudejaarsdag oliebollen zal bakken, maar 't moet voor vader een geheimpje blijven. 't Heeft 's nachts gesneeuwd en Ina krijgt een slee, waarin ze door Vader en Tante gereden wordt. Een arm, klein jongetje mag dan ook eens rijden. Als de bollen op Oudejaarsdag gebakken worden, komt een vreemde hond in de keuken. Hij krijgt ook een oliebol. Het arme jongetje krijgt ook z'n deel en 's avonds smullen ze lekker van de oliebollen. Op Oudejaar dankt Ina 's avonds den Heere en ze bidt ook voor de arme kinderen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een simpel vertelseltje, 't is niet erg boeiend. 't Blijft moeilijk, wat goeds te geven voor de kleintjes. De taal is echter heel goed en de strekking is zoo, dat we zeggen kunnen
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Oudejaar, druk 3, 48 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. 20 cent. Ina heeft een geheimpje voor Vader. Op Oudejaar zullen er oliebollen gebakken worden en dat mag Vader nog niet weten. De gebeurtenis van het bakken en het intermezzo van een hond, die in de keuken komt, voorts het rijden van Ina in een slee en haar medelijden met een arm jongetje maken den verderen inhoud uit. Toch is deze inhoud niet onaardig voor kinderen van vijf of zes jaar. De kleintjes, die pas lezen geleerd hebben, zullen het zeker leuk vinden. Ook wordt het kind in een Christelijke omgeving gebracht, waar het leert bidden en waar de ouders God danken voor Zijn weldaden. De ruime druk en de omlijsting der bladzijden door een lijn maken het boekje met zijn 8 hoofdstukken met opschriften en inhoudsopgave eenigszins tot een luxe-uitgave. De omslag doet het ook goed. De druk is bijzonder helder en ten gerieve der jonge lezers zijn de lettergrepen door streepjes gescheiden. Ina is gevoelig voor natuurschoon, voor gezelligheid, voor armoede, Ze is mededeelzaam. Die hond krijgt ook een oliekoek, het arme jongetje ontvangt zelfs nog een warme jas. Ina is ook vroom, ze bidt, ze dankt, ze zingt. Het woord "zonde" komt niet voor in dit lieve boekje. 't Had er bij gekund. 't Zou er niet minder lief om geweest zijn. Als Ina bijv. gebeden had: Vergeef mij al 't kwaad, dat ik gedaan heb."Ze bidt om een nieuw hartje. Moeder oordeelt, dat ze maar dikwijls vragen moet of de Goede Herder Ina op wil zoeken. 't Doopformulier doet anders. Dat God Ina al kwam opzoeken en wilde aannemen en Zijn Vaderlijke goedheid en barmhartigheid wilde bewijzen, verzwijgt Moeder. De strekking kan o.i. geen andere zijn, dan een verhaaltje te geven, geheel in den gedachtenkring der kleine kleuters in eenvoudige woorden, voor hun begrip geschikt, en ze tevens te houden in dat Christelijk milieu, waarin we de kinderen uit onze Christelijke gezinnen mogen veronderstellen. Op deze wijze beschouwd, heeft deze strekking allen lof. Voor de allerkleinste leerlingen aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

Marijo

Oudejaar, druk 4, 32 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Ina, het dochtertje van een onderwijzer, weet, dat Moeder op Oudejaarsdag oliebollen zal bakken, maar 't moet voor vader een geheimpje blijven. 't Heeft 's nachts gesneeuwd en Ina krijgt een slee, waarin ze door Vader en Tante gereden wordt. Een arm, klein jongetje mag dan ook eens rijden. Als de bollen op Oudejaarsdag gebakken worden, komt een vreemde hond in de keuken. Hij krijgt ook een oliebol. Het arme jongetje krijgt ook z'n deel en 's avonds smullen ze lekker van de oliebollen. Op Oudejaar dankt Ina 's avonds den Heere en ze bidt ook voor de arme kinderen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een simpel vertelseltje, 't is niet erg boeiend. t Blijft moeilijk, wat goeds te geven voor de kleintjes. De taal is echter heel goed en de strekking is zoo, dat we zeggen kunnen:
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Oudejaar, druk 5, 32 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. Ina heeft een geheimpje voor Vader. Op Oudejaar zullen er oliebollen gebakken worden en dat mag Vader nog niet weten. De gebeurtenis van het bakken en het intermezzo van een hond, die in de keuken komt, voorts het rijden van Ina in een slee en haar medelijden met een arm jongetje maken den verderen inhoud uit. Toch is deze inhoud niet onaardig voor kinderen van vijf of zes jaar. De kleintjes, die pas lezen geleerd hebben, zullen het zeker leuk vinden. Ook wordt het kind in een Christelijke omgeving gebracht, waar het leert bidden en waar de ouders God danken voor Zijn weldaden. De ruime druk en de omlijsting der bladzijden door een lijn maken het boekje met zijn 8 hoofdstukken met opschriften en inhoudsopgave eenigszins tot een luxe-uitgave. De omslag doet het ook goed. De druk is bijzonder helder en ten gerieve der jonge lezers zijn de lettergrepen door streepjes gescheiden. Ina is gevoelig voor natuurschoon, voor gezelligheid, voor armoede. Ze is mededeelzaam. Die hond krijgt ook een oliekoek, het arme jongetje ontvangt zelfs nog een warme jas. Ina is ook vroom, ze bidt, ze dankt, ze zingt. Moeder oordeelt, dat ze maar dikwijls vragen moet of de Goede Herder Ina op wil zoeken. 't Doopformulier doet anders. Dat God Ina al kwam opzoeken en wilde aannemen en Zijn vaderlijke goedheid en barmhartigheid wilde bewijzen, verzwijgt Moeder. De bedoeling van de Schrijfster is geweest, een verhaaltje te geven, geheel in den gedachtenkring der kleine kleuters in eenvoudige woorden, voor hun begrip geschikt, en ze tevens te houden in dat Christelijk milieu, waarin we de kinderen uit onze Christelijke gezinnen mogen veronderstellen. Wij hebben daarvoor lof. Voor de allerkleinste leerlingen aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940