Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronM. Marijs-Visser

Oliebollen in het voorjaar, druk 1, 43 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., M. 8-11 j. Een kerstverhaal. Twee meisjes brengen oliebollen bij twee oude mensen die ze opa en oma noemen. Dan blijft de deur daar dicht. Het blijkt dat de oudjes bewusteloos geraakt zijn door gas. De meisjes zetten alle deuren en ramen open en waarschuwen de G.G.D. Die brengt de oude mensjes naar het ziekenhuis. Na enige tijd zijn ze genezen en komen in hun huisje terug. De buren in de straat hebben het oude gasstel door een gasfornuis vervangen. Het verhaal van de meisjes mogen ze voor de radio vertellen. Dan krijgen ze een "tien (-guldenstuk) en een griffel". Dit is een goed-geschreven en fraai uitgegeven boekje. De geestelijke inhoud is echter gering. Het zijn alleen de oudjes die iets zeggen over de Here God. Veel evangelische inhoud biedt dit boekje niet, al is de toon eerbiedig en gezond. Een goed verhaal, maar dat we voor de zondagsscholen niet kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

M. Marijs-Visser

Oliebollen in het voorjaar, druk 1, 43 blz.
prijs gecartonneerd f 0,80; meisjesboek.
Inhoud: Magda en Josje brengen oma en opa oliebollen. Zij zijn echter bedwelmd door gasvergiftiging, zodat zij niet opendoen voor hun kleine gasten. Dank zij het kranig optreden van de zusjes worden de beide oudjes gered. Strekking: Wie God bewaart, is wel bewaard. Hebt uw naasten lief... Gebruik van 1 x Heer, tevens kerstboom.
Conclusie: Gewoon verhaal. Illustraties matig. Ergens is het verhaal ook wat onwaarschijnlijk, b.v. de tocht naar de studio.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
M. Marijs-Visser

Oliebollen in het voorjaar, druk 1, 43 blz.
Oliebollen in het voorjaar heet het meisjesboekje, dat Martha Marijs-Visser schreef. Twee zusjes brengen aan opa en oma op oudejaar een schaaltje oliebollen. Zij vinden de oudjes, door gas bedwelmd, bewusteloos. De zusjes reageren vlot, en met burenhulp komen opa en oma op tijd in het ziekenhuis. In het voorjaar keren zij terug in hun huisje. Intussen hebben de meisjes hun wederwaardigheden voor de radio verteld, en zij ontvangen een gouden tientje en een griffel. Dit eenvoudige, in protestantse geest geschreven verhaaltje heeft niet veel om het lijf; het is eigenlijk niet uitgewerkt. Aardige tekeningen van Tiny van Asselt. (geb. f 0,80)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.