Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Corry Blei-Strijbos

Ouwe Toon en zijn vriendje, druk 1, 53 blz.
prijs f 1,25 gebonden; jongensboek.
Inhoud: Harm is een gemene jongen. Hij dwingt de jongens om de oude, ziekelijke Toon te plagen. Kees moet voor de bakker een broodje bij Toon brengen. Hij gaat voor Toon naar de dokter en helpt hem. Als Harm brand sticht en steelt wordt Kees verdacht. Door toedoen van oude Toon komt de eigenlijke dader te voorschijn. Meester zorgt, dat de jongens en Toon weer vrienden worden. Strekking: Hoe groot ook de schuld is, die anderen tegenover ons hebben, onze schuld tegenover God is groter. Daarom zullen wij moeten vergeven hen, die ons kwaad deden, gelijk God ons vergeeft. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een verhaaltje, dat ongeveer 10-jarige jongens wel boeien zal. Heer inplaats van Heere is een onnodige vlek in dit aardig geschreven boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Corry Blei-Strijbos

Ouwe Toon en zijn vriendje, druk 1, 53 blz.
Ouwe Toon en zijn vriendje door C.B. Blei-Strijbos vertelt hoe Kees van Vliet er door omstandigheden niet bij is als zijn drie kameraden brand stichten op een autokerkhof. Toch krijgt Kees de schuld. Wie hem uit de moeilijkheden helpt, dat is Toon, de oude man, die thuis ziek te bed lag en daar door Kees juist geholpen werd, toen de brand werd gesticht. Het boekje bevat aardige tekeningen van Tiny van Asselt bij een cliché-verhaal, waaraan teveel suiker is toegevoegd. (geb. f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.

Corry Blei-Strijbos

Ouwe Toon en zijn vriendje, druk 2, 51 blz.
Jongensboek 8-10 jaar. prijs f 5,50.
Inhoud: Harm, Hans, Gijs en Kees plagen ouwe Toon vaak. In de winter gooien ze sneeuwballen tegen de ramen. Als ouwe Toon ziek is, moet Kees voor de bakker brood brengen. Kees haalt hout uit de schuur en maakt de kachel van de oude man aan. Het gevolg is, dat hij die middag te laat komt om met zijn vriendjes mee te gaan, die door onvoorzichtigheid met vuur een brand veroorzaakt hebben in een bus op het autokerkhof. Als hij hen gaat zoeken, wordt Kees verdacht van brandstichting. Kees vertelt zijn verdriet aan ouwe Toon en zo komt alles uit.
Conclusie: Een vlot geschreven boekje. Als toepassing wordt de gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht verteld. Jammer, dat dat de uitdrukking "wij doen ook wel eens iets fout" gebruikt wordt. Het belangrijkste slot van de gelijkenis wordt niet genoemd. Daar staat: "Alzo zal ook Mijn hemelse Vader u doen, indien gij niet van harte vergeeft een iegelijk zijn broeder zijn misdaden." De schrijfster gaat er zonder meer van uit in dit boek, dat de zonden van ons vergeven worden (ook aan ons worden schulden kwijtgescholden, aan jullie, aan mij, iedere dag opnieuw...). Jammer, dat ook het woord "Heer" gebruikt wordt.
Eindoordeel: matig aanbevolen. J. D. v. L
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1981

Open Boekbeoordeling.