Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jeanne Marie

Paulientje gaat op stap, druk 1, 24 blz.
5 t.d.t., G.K.O., M. 6-8 j. Paulientje enig kind, die alleen thuis is, omdat moeder naar de dokter is, zoekt haar schoentjes om heel ver naar een tante te gaan. Deze tante heeft 6 kinderen en nog kippen. Daar is het altijd erg gezellig. Als het blijkt, dat ze niet in de kast kan, waar haar schoentjes staan, neemt ze de mooie schoenen met hoge hakjes van mama, trekt die aan en gaat de straat op. Ze loopt de ene straat in, de andere uit en weet op het laatst de weg niet meer. Paulientje gaat van verdriet op een stoep zitten. Ze denkt aan de zondagsschooljuf, die gezegd heeft dat de Here Jezus haar weer thuis wil brengen. Mama komt thuis en maakt zich erg ongerust. Een agent van politie komt naar Paulientje en vraagt waar ze naar toe moet. Ze vraagt huilend of de agent haar naar de Anjelierstraat wil brengen. Wanneer het blijkt, dat ze niet op die schoenen kan lopen, doet de agent de schoenen in z'n zak en neemt Paulientje op zijn schouders. Mama heeft een heel gesprek met Paulientje als ze weer thuis is. Later brengt mama met Paulientje sigaretten bij de agent. Ze heeft boven op zijn schouders mogen zitten en hij heeft haar veilig thuis gebracht . . . toen ze gebeden had. Een heel mooi boekje, geschikt voor Evangelisatie. De strekking is: Wij kunnen met al onze noden tot de Heiland gaan, die niet verwijt, maar vergeeft en helpt. Keurige uitvoering; duidelijke letter en de plaatjes doen het goed. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

Jeanne Marie

Paulientje gaat op stap, druk 1, 24 blz.
prijs in slappe omslag f 0,35; meisjesboek.
Inhoud: Paulientje gaat stilletjes er op uit naar haar oom. Ze is daarvoor nog te klein en verdwaalt. Een agent vindt haar en brengt haar naar huis. Strekking: Ongehoorzaamheid straft vaak zichzelf,
Conclusie: Een aardig boekje voor onze kleinsten.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Jeanne Marie

Paulientje gaat op stap, druk 1, 24 blz.
Paulientje is alleen thuis, trekt moeders schoenen met hoge hakjes aan en gaat op stap naar tante. Maar het lopen vermoeit haar al spoedig. Bovendien raakt ze de weg kwijt. Dan komen er tranen en een wanhoopsgebedje tot de Here. Prompt daagt de redding: een hulpvaardige agent bezorgt het berouwvolle meisje weer bij haar moeder. Paulientje gaat op stap, door Jeanne Marie, zal de kleinsten wel enige ogenblikken kunnen boeien. (f 0,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.

Jeanne Marie

Paulientje gaat op stap, druk 2, 24 blz.
prijs f 0,70 in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd 6-7 jaar.
Inhoud: Paulientjes moeder is naar de dokter. Ze vindt het niet fijn alleen thuis te zijn. Daarom wil ze naar haar familie toe. Ze verdwaalt, een politie-agent brengt haar thuis.
Conclusie: Een niet onaardig verteld verhaaltje met wel de nodige "onwaarschijnlijkheden", als ik het zo eens noemen mag. Niet best, als een moeder zo'n kind alleen thuis laat. Godsdienstig wel wat vlak, daarom maar matig aanbevolen,
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.