Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Armin Stein

Wonderbaar geleid , druk 1, 248 blz.
Prijs ing. f 1.80; geb. f 2.25.
Uit een knaap met vroolijke blauwe oogen, schrandere invallen en geestige uitvallen, die zijn eersten verdienden gulden, waarmee hij doen mag, wat hij wil, besteedt om een groot stuk rundvleesch voor de geheele familie te koopen en krakelingen voor de jongere broertjes en zusjes (blz. 16) kan wat groeien.
En er groeide wat uit, want toen Gellert stierf, na geleefd te hebben als vroom geleerde en gevierd dichter, was de stad Leipzig in rouw gedompeld ; het gansche land, met zijn keurvorst aan het hoofd, beweende den grooten doode en door geheel Europa werd zijn verlies gevoeld. Men besefte, dat een groote in Israƫl was weggenomen. En toen na drie dagen het stof van den geliefden man aan den schoot der aarde was toevertrouwd, werden bergen van lauwerkransen en palmtakken op zijn grafheuvel opgestapeld. (blz. 247.)
En tusschen blz. 16 en blz. 247 ligt een menschenleven, zooals de wereld er weinig zag, een leven van een man, wonderbaar door God geleid, een leven van een van Duitschlands meest geliefde dichters.

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus