Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Henszen Veenland

Pelsjagers en gouddelvers, druk 1, 128 blz.
prijs gebonden f 2,65; jongensboek, leeftijd 12-16 jaar.
Inhoud: Temidden van de door goudkoorts bevangen mannen, waar de driften soms hoog oplaaien, leeft de pelsjager Bill Boyd en bewijst daar met de dood christen te zijn. Hij brengt Fred Jones, de driftkop, die het goud zoeken al spoedig staakt, weer op de goede weg door hem in zijn blokhut op te nemen en hem te laten zien, dat de liefde de haat overwint.
Conclusie: Een goed boek met goede strekking. God vergeeft gaarne - dan zijn ook wij schuldig onze naaste te vergeven. Goede stijl en vlot geschreven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Pelsjagers en gouddelvers, druk 2, 127 blz.
prijs gebonden ,ƒ 3,-; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Fred Jones, de hoofdpersoon, loopt lange tijd met de gedachte rond zijn baas na een ruzie te hebben "vermoord". Deze gedachte drukt een stempel op zijn leven en houding, als hij goudzoeker en later pelsjager is. Bill Boyd, een pelsjager, neemt hem bij zich in huis. Deze Boyd is een christen en schaamt zich niet om hiervan te getuigen, ook tegenover Fred, wiens leven hierdoor later sterk verandert, vooral als hij te horen krijgt dat hij zijn vroegere baas niet heeft "vermoord".
Conclusie: Een zeer positief christelijk boek.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Pelsjagers en gouddelvers, druk 3, 128 blz.
prijs gebonden f 4,10; leeftijd 12-15 jaar, jongensboek.
Inhoud: Fred Jones heeft in een ruzie zijn baas neergestoken. Hij vlucht in de mening een moordenaar te zijn. Hij komt eerst bij gouddelvers en daarna bij Bill Boyd, een gelovig pelsjager. Hij wordt verdacht door twee gouddelvers van diefstal, maar blijkt onschuldig. Bill Boyd heeft grote invloed op hem, zodat hij weer in de Bijbel leest en zijn schuld belijdt aan God èn zijn vroegere baas, die gelukkig hersteld was van zijn wonden.
Conclusie: Een uitstekend verhaal over gouddelvers en pelsjagers met een goede, christelijke inhoud. 't Hoofdthema van het boekje zou ik deze zin willen noemen: "Bidden doe je als je eerlijk meent wat je zegt. Als je schuld belijdt en als je om vergeving vraagt."
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Pelsjagers en gouddelvers, druk 3, 128 blz.
Bill Boyd is een uiterst rechtschapen en vooral vroom mens. Zijn jachtterrein bevindt zich bij de goudvelden van Trenton, een plaats vol kroegen en andere oorden des verderfs. Maar Bill Boyd weet zich daar verre van te houden. Hij is tevreden met wat hij verdient als pelsjager. Hij heeft geen hang naar goud, zoals de meeste bewoners van Trenton. In de plaatselijke winkel, om inkopen te doen, treft hij een oude kennis aan, Fred Jones, die, naar hij zegt, afgekomen is op het lokkende goud. Of steekt er wat anders achter? Bill Boyd vermoedt dat Fred iets te verbergen heeft. Maar hij is een wijs man. Hij wacht af en bidt voor Fred die zich duidelijk van God heeft afgekeerd. De wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk. Fred moet eerst door een diep dal voor hij zijn hoofd kanbuigen en schuld belijden voor God en voor Bill. Hij heeft in zijn vorige baan zijn werkgever die hem onrechtvaardig had behandeld, in drift neergestoken. Het was een kwade opwelling, maar Fred, ervan overtuigd zijn baas vermoord te hebben, wachtte de gevolgen niet af en nam de vlucht. Gelukkig blijkt hij toch geen moordenaar, het slachtoffer had het overleefd. Aan het eind van het boek gaan de bekeerde Fred en de integere Bill samen naar Grahamstown. Fred zal het goedmaken met zijn vroegere werkgever en de gerechtigheid onder ogen zien. De auteur Henszen Veenland schreef een goed christelijk jeugdboek, en uitgeverijMeinema stond er borg voor dat het geschikt was ook voor kinderen uit de behoudende kringen van de Prot. Chr. Kerk.Met een kwartje de wererld rond, Toos M. Saal-Zuurveen, 1999, 1973