Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Tjits Veenstra

Pepi het bergindiaantje, druk 1, 93 blz.
prijs f 1,70 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek,
Inhoud: Pepi, een Indiaans jongetje, woont met in moeder in een armoedige hut. Overdag, als moeder weg is naar haar werk, wordt Pepi vaak geplaagd door grotere buurjongens. Zij nemen het geld van hem af, dat hij van rijke Amerikaanse toeristen krijgt, die naar het Andesgebergte komen. Alles komt echter goed, als een van de buurjongens een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis terecht komt. Pepi krijgt z'n geld terug, krijgt nieuwe kleren en mag naar de zendingsschool bij Pappa Kukjo. Strekking: Godsdienstige strekking matig. Zielkundig goed. Illustraties goed.
Conclusie: Een aardig geschreven boekje, dat echt wel gelezen zal worden, vooral door jongens zo tussen 9 en 11 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Tjits Veenstra

Pepi het bergindiaantje, druk 1, 93 blz.
Pepi, een kleine Venezolaanse indiaan, leeft met zijn moeder in een lemen hut bij de Pico, een hoogte waar ook toeristen komen. Moeder werkt op het land van een boer en moet haar jongen de lange dag hongerig alleen laten. Pepi houdt zich flink voor zijn moeder en toont zich groothartig, als hij aan de buurman na diens auto-ongeluk zijn geluksmunt geeft, ofschoon de man hem zijn gebedeld geld had afgenomen. Hierdoor komt Pepi in contact met Pappa Kerkje; hij mag voortaan naar school toe om over Jezus te leren. Een goed geschreven boek, waarin het exotische boeit, ook in de gevoelswereld van de hoofdfiguren. (geb. f 1,70)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.

Tjits Veenstra

Pepi het bergindiaantje, druk 2, 93 blz.
geb., goed geïllustreerd, leeftijd 8-11 jaar, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs f 7,30.
Inhoud: Pepi, een arm Indiaans jongetje, verdient wat geld door zich te laten fotograferen met Amerikaanse toeristen. Twee andere jongens pakken hem zijn geld af. Eén van deze jongens komt door een ongeval in het ziekenhuis terecht. Pepi komt daardoor in contact met de zendeling, die hem op eenvoudige wijze de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan vertelt. Door tussenkomst van de zendeling kan Pepi naar de dorpsschool.
Conclusie: Godsdienstig alleszins verantwoord. Goed verteld. Goede karaktertekening. Gezien het zendingswerk in Peru. wel instruerend voor onze kinderen.
Eindoordeel: warm aanbevolen. C. L. M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.