Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronGerbrand Fenijn

Opstand op Texel, druk 1, 118 blz.
geschikt voor jongens vanaf 10 jaar, AVI 8, gebonden, geïllustreerd met 8 mooie zwart-wit tekeningen van Jaap Kramer. Voor en achter in het boek een duidelijk kaartje van Texel. Prijs f 14,95.
Inhoud: Jef is een jongen, die in Alkmaar woont, maar op Texel is geboren. Onverwachts maakt hij kennis met Dolf en diens zus Erna. Zij wonen met hun oma in een oud, vervallen huisje. Jef wordt goede vrienden met hen. Na enkele weken zijn ze echter opeens spoorloos verdwenen. Later komt Jef er achter, dat zij Joodse onderduikers waren. Omdat de opa van Jef op Texel heel erg ziek is, gaan zijn ouders met hun hele gezin naar Texel. Daar is gelukkig ook meer eten te krijgen, zodat ze er voorlopig blijven wonen. Op een wonderlijke manier en tot beider verbazing, ontmoeten Jef en Dolf elkaar weer op Texel. Dolf is hier nl. ondergedoken. Maar Erna is er niet en Dolf weet ook niet waar zij is. De twee vrienden maken zeer spannende en bange ogenblikken mee, vooral als de Georgiërs op Texel in opstand komen. Ook komen zij er achter, waar Erna gevangen wordt gehouden. Als Jef en Dolf haar gaan bevrijden, ontsnappen ze op het nippertje aan de vijand.
Conclusie: Dit boek is geschreven vanuit een waar gebeurd verhaal, dat zich heeft afgespeeld op Texel gedurende de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, de z.g. hongerwinter. Vooral jongens, die op Texel wonen of daar vaak hun vakantie doorbrengen zullen dit boek graag lezen. Maar ook anderen zullen zeker geboeid worden door dit spannende verhaal. Daarom:
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Krimpen aan den IJssel W Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1999

Open Boekbeoordeling.