Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Hoogeveen

Piet Courage, druk 1, 171 blz.
prijs gecartonneerd f 3,25; jongensboek.
Inhoud: Dit boek uit Haan's bibliotheek voor de jeugd beschrijft de levensgeschiedenis van een domineeszoon, die gouverneur-generaal is geworden van Nieuw-Nederland, nl. Pieter Stuyvesant.
Conclusie: Dit boek doet een stuk vaderlandse geschiedenis leven voor onze jongens. Wat een doorzettingsvermogen heeft het gekost om nieuw land te veroveren. Dit boek verplaatst ons in een heel andere tijd dan waarin we nu leven. Dit wordt nu bestempeld met het woord "kolonialisme", waarvoor men niet zoveel goede woorden over heeft. Het is goed, dat onze jeugd ook van deze tijd weet en het karakter kent en het godsdienstige leven van deze voortrekkers. Het is een goed boek voor de schoolbibliotheek. Voor de kerstuitdeling zullen waarschijnlijk over het algemeen andere boeken gezocht worden. Het is overigens boeiend beschreven, de jongens zullen het graag lezen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Piet Courage, druk 1, 171 blz.
Nieuw-Amsterdam, krijgt in Piet Courage, geschreven door H. Hoogeveen, zijn biografie-voor-de-jeugd. Zowel de controverse Geuzen-Spanjaarden als het karakter van Pieter worden eenzijdig belicht, maar gelukkig is een en ander niet te zeer aangedikt. Een gezond, goed gecomponeerd jeugdboek met protestantse inslag, dat ook door de katholieke jeugd met plezier gelezen zal worden.(geb. f 3,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.