Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. van der Zwet

Piet Vrolijk en de smokkelaars, druk 1, 185 blz.
5 t.d.t. Dit is reeds het derde verhaal over Piet Vrolijk. Het boek gaat over botersmokkelaars en fietsendieven. Boeiend tot en met: een nachtelijke revanche-tocht; grommende motoren; lichtsignalen; een overvallende bende en politiemannen, die het wel geloven. Men ziet het: alle elementen voor een spannende pocket zijn aanwezig. Het boek is dan ook heel spannend. Jongens van 10-12 jaar zullen het geboeid lezen. Maar voor onze zondagsscholen kunnen we het helaas niet aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

A. van der Zwet

Piet Vrolijk en de smokkelaars, druk 1, 185 blz.
prijs in slappe omslag f 1,50; jongensboek.
Inhoud: Piet Vrolijk logeert bij zijn vriend in Antwerpen. Op de fiets naar een tante komen ze in aanraking met botersmokkelaars, waardoor ze allerlei avonturen beleven.
Conclusie: Dit boekje is een pocket-uitgave. Het is een spannend verhaal geworden, dat de jongens wel graag zullen lezen. Maar dat er nu zoveel strekking in zit, kan niet gezegd worden. Daarom doet zich de vraag voor, of een dergelijk boekje als dit nu wel zo geschikt is voor uitdeling op het Kerstfeest.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
A. van der Zwet

Piet Vrolijk en de smokkelaars, druk 1, 185 blz.
Piet Vrolijk en de smokkelaars door A. van der Zwet verhaalt een smokkelavontuur, waarin Piet betrokken raakt tijdens een vakantie in Antwerpen. Het is voortreffelijk geschreven, maar vertoont een eigenaardige inslag. Steil orthodoxe opvattingen leiden deze pen: de kruistochten worden afgewezen, men moet alleen zijn plicht doen. Godsdienstige intermezzo's krijgt de lezer onverhoeds en onversneden voorgeschoteld. Maar vooral: terwijl het vitten van de deftige huishoudster bij de Antwerpse familie over de hekel wordt gehaald, kan men de houding van de overige volwassenen tegenover de jongens toch ook moeilijk anders dan vitterig noemen. Zo duchtig worden hun afdwalingen hun ingepeperd. De jongens reageren al even vreemd: secundaire ouderlijke lessen volgen ze in, door dik en dun, maar tegelijkertijd stellen ze zich aan de grootste risico's bloot met doorzichtige smoesjes. Een en ander valt des te meer op tegenover de overigens goede stilering. (f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.