Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh.H. Hesseling

Piet en z'n moeder, druk 1, 217 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 8-12 jaar, omvang 217 bladz, met 48 ill.; prijs f2.90 geb.
Korte inhoud: In de Noorderstraat te Amsterdam woont de Weduwe Maartense met haar zoontje Piet. Om eenigszins in haar onderhoud te voorzien, verhuurt ze een kamer aan een lastige oude dame, die spoedig vertrekt, als Piet inkt op haar tafellooper morst. In haar plaats komt een kantoorheer, Dirk van Koevorden, die de vriend van Piet en z'n Moeder wordt. Nu begint het prettige leventje voor Piet. Mijnheer Dirk vergoedt den jongen eenigszins het gemis van een Vader. Piet helpt Mijnheer met het in orde maken der kamer, gaat met hem wandelen en naar de kerk, en mag helpen bij het inrichten van een aquarium. Maar Piet heeft leelijke gebreken. Zijn vergeetachtigheid en zijn eigenmachtig handelen brengen hem telkens in moeilijkheden. Moeder en Mijnheer steunen hem in zijn strijd, dien hij tegen zijn zonden voert. Mijnheer neemt hem mee naar zijn ouders te Arnhem, waar hij allergezelligste dagen doorbrengt. Als Mijnheer een vriend krijgt en zich niet zooveel meer met Piet bemoeit, voelt deze zich verongelijkt. Mijnheer geneest hem van zijn jaloerschheid.
Beoordeeling: In dit Christelijk jongensverhaaL vol tintelenden humor en blijden jool, komt de groote waarde van de Christelijke opvoeding tot haar recht. Hier is een jongen, die van jaloerschheid, eigenmachtig optreden en vergeetachtigheid moet genezen worden. Een verstandige Moeder en een commensaal, die de jongensziel begrijpt werken samen aan de opvoeding. Het boek geeft een stukje practische paedagogiek, zoodat ook opvoeders 't wel mogen lezen. Bovenal domineert in dit verhaal de liefde tot God en den naaste. Het leest prettig en is onderhoudend verteld, al komen er geen schokkende gebeurtenissen in voor. Leerzaam is de beschrijving, die handelt over 't aquarium. 't Werk is mooi uitgevoerd. De illustraties verduidelijken den tekst De jaartallen op bladz. 13 mogen wel eens herzien worden. 10 j. na Chr. moet natuurlijk zijn 10 (of 9) vóór Chr. De teekening op bladz. 69 klopt niet met de beschrijving op bladz. 68. Ik kon ten minste in den witten, gebogen rand om de plaat geen vergulde lijst herkennen. Maar deze vlekjes doen niets af aan onze waardeering. We kunnen dit boek voor onze schoolbibliotheek van harte aanbevelen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930