Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronK. Norel

Pier in het wonderjaar, druk 1, 93 blz.
prijs gebonden f 1,90; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Het wonderjaar is 1566, het jaar van het verbond der edelen, maar ook het jaar van de beeldenstorm. In Antwerpen en Brussel beleven we deze bewogen tijd mee met Pier Plantijn, de zoon van een rijke koopman. We maken kennis met Datheen, Guido de Brès en Willem van Oranje. Strekking: Een stuk vaderlandse geschiedenis, dat uiteraard een religieuze strekking heeft. Vader Plantijn en zijn zoon bezien en bespreken de gebeurtenissen, die in deze periode plaats vinden. Deze tijd gaat leven voor de lezer, zeker voor de jeugdige lezer. Gebruik van Heer éénmaal op blz. 54.
Conclusie: Een prachtig en leerzaam boek, dat een bepaalde periode uit onze vaderlandse geschiedenis boeiend beschrijft.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Pier in het wonderjaar, druk 1, 93 blz.
Pier in het wonderjaar door K. Norel. Beschrijving in verhaalvorm, vanuit hervormd standpunt, van oorzaken, aanleidingen en gevolgen van de beeldenstorm in Vlaanderen anno 1566, gezien door de ogen van een Antwerpse koopmanszoon. De gebeurtenissen worden vrij droog beschreven. Veel nadruk wordt gelegd op de 'verfoeilijke beeldendienst der roomsen' en op het 'wanbeleid' van koning Philips II. (geb. f 1,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.