Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMax de Lange-Praamsma

Peter in Zuid-Limburg, druk 1, 109 blz.
prijs ƒ 1,35; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De familie Goedemond gaat met vakantie naar Zuid-Limburg. Ze genieten daar van de prachtige natuur en bezienswaardigheden. Ook Peter, de jongste zoon, geniet intens. Op de laatste dag geniet hij zo, dat hij totaal zijn tijd vergeet. Het hele gezin zit in spanning en denkt dat Peter verdwaald is. Strekking: Dit boekje laat ons kennis maken met een normaal gezin op vakantie. Een soort reisbeschrijving. De stijl is wat grof. Veel grote en holle woorden.
Conclusie: Wat stijl en zinsbouw betreft vind ik het boek meer bestemd voor jongens en meisjes van 13 en 14 jaar, terwijl het overgrote deel van de inhoud mij het best lijkt voor kinderen van 10 of 11 jaar. Voor onze Zondagsscholen minder geschikt. De inhoud is wel verantwoord, maar de vorm is minder geschikt.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

Peter in Zuid-Limburg, druk 1, 109 blz.
Met Peter in Zuid-Limburg schreef Max de Lange-Praamsma een prettig familie-verhaal. De Friese familie Goedemoed heeft voor veertien dagen haar woning geruild met een gezin in Limburg. De vier kinderen, variërend van vier tot vijftien jaar, genieten volop van de vele schoonheden van het Zuidlimburgse landschap. Wat echter het meest treft in dit boek, is de zuivere en gezellige gezinssfeer: de kleine ruzietjes worden spontaan gevolgd door uitingen van echte onderlinge liefde. Het milieu is weliswaar protestants, maar het boek is ook voor de katholieke jeugd goed aanvaardbaar. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.