Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. van Hartingsveldt

Woudlopers in Papoealand, druk 1, 70 blz.
5 t.d.t., G.K.C.B., J. 9-13 j. De lezer maakt kennis met een hedendaagse Papoea-kampong, die nog in het stenen tijdperk leeft. Oendi, een jongen van 13 jaar is de pientere zoon van het kamponghoofd Waroetoe. Waroetoe komt van een handelstocht terug, zwaar ziek door een slangebeet. Een kleine groep Hollanders komt de kampong binnen even voor Waroetoe door zijn mannen wordt binnengedragen. Het gebed en het medicijn van de blanke blijken sterker dan de boze geest. Oendi gaat mee naar Hollandia, waar hij zich spoedig aanpast bij de Europese cultuur en opgeleid wordt om later zijn volk te helpen. Keurig uitgevoerd, met goede plaatjes. Ook de verhaaltrant is goed. De kracht van het gebed en de naastenliefde komen goed uit. De strekking is de zegen te tonen van het Evangelie en de beschaving. Een der recensenten zegt: "Een pleidooi vóór Nederland, tegen Soekarno." We kunnen dit boekje aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

A. van Hartingsveldt

Woudlopers in Papoealand, druk 1, 70 blz.
gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Oendi, een Papoeajongen, komt in aanraking met blanken, Hollanders. Waroetoe, de vader van Oendi, wordt op een lange tocht door het oerwoud gebeten door een slang. Gelukkig zijn hij en z'n mannen op de terugtocht en vlak bij de eigen kamping. De blanke dokter behandelt de wond en op het gebed geneest Waroetoe. Hij staat Oendi toe te studeren. Hij wil dokter worden. Strekking: Zendingsverhaal. Bevrijding door het Evangelie van de angst voor de afgoden.
Conclusie: Mooi verhaal. Behalve zendingsverhaal een aanduiding van wat Nederland doet om Nieuw-Guinea zelfstandig te maken.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
A. van Hartingsveldt

Woudlopers in Papoealand, druk 2, 70 blz.
prijs f 1,45 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt van Oendi, de Papoea-jongen. Hij komt in contact met de "blanke mensen", die hier geestelijke en medische hulp willen verlenen en zorg hebben voor de vooruitgang van dit land. Zij willen hen verlossen van de angst voor de boze geesten en spannen zich in ook dit volk gelukkig te maken. Oendi komt er van onder de indruk en belooft aan één van deze mannen, dat hij later ook dokter wil worden om mensen te kunnen helpen.
Conclusie: Een goed boekje dat een indruk geeft van het leven in Papoealand en zo tegelijk het zendingswerk wat dichterbij brengt. Het boekje heeft een goede christelijke strekking.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.