Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. te Merwe

Reddingstocht, druk 1, 102 blz.
prijs f 1,20; gebonden; jongensboek.
Inhoud: De schrijver vertelt hoe een kapitein-eigenaar van een motorsleepboot er bij de overstromingsramp op uittrekt om mensen te redden.
Conclusie: Een boek met weinig actie, maar goede godsdienstige strekking. God alleen kan troost en kracht schenken.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Reddingstocht, druk 1, 102 blz.
Van dezelfde auteur H. te Merwe is Reddingstocht. De reddingstocht van kapt. Peer v. d. Ende begint op de dag van de St. Ignatiusvloed. Het verhaal sluit op de Rouw-Zondag met de woorden van de Koningin: "Waar leed is, is zegen nabij". Mooie momenten en grote teleurstellingen beleven de redders. Het gehele verhaal is in diep gelovig protestantse geest geschreven. Voor de katholieke jeugd zal het moeilijk verteerbaar zijn.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.

H. te Merwe

Reddingstocht, druk 2, 102 blz.
prijs f 1,20; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Een Rotterdamse sleepbootkapitein gaat met zijn schip "de Bruinisse" op reddingstocht. Met de vlet helpen zij vele mensen redden in de week, die volgt na 1 Februari '53. Strekking: De schrijver geeft met dit boekje weer welke liefde en bereidheid onder de mensen gevonden werd om de mensen in nood te helpen. Hij tekent hierbij de geestelijke kracht van de redders en van vele geredden: het geloof in de Voorzienigheid Gods. God bestuurt alles! Met de vragen en de sterkte hiervan.
Conclusie: Nogal opsommend en mededelend, maar wel een heel goed boekje; zonder uitvoerig te spreken over de ellende en het verdriet, toch het verschrikkelijk gebeuren naar voren gebracht. De figuren in dit boekje zijn werkelijk; dit, is een mooi boekje om te gedenken: 1 Februari anno Domini 1953.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Reddingstocht, druk 3, 102 blz.
prijs f 1,35; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Kapitein Peer begeeft zich met zijn boot naar het rampgebied. Op velerlei wijze kan Peer meehelpen. Teleurstelling wordt hen niet bespaard. Ondanks veel tegenslag kunnen verscheidene ongelukkigen gered worden. Strekking: Onomwonden durft dit boekje in de stormramp te zien de hand van God, die slaat en bezoekt over de zonde. Soms moeten we er blijkbaar aan herinnerd worden, dat de mens, met al zijn vernuft, een afhankelijk schepsel is en blijft.
Conclusie: Zonder sensatie wil dit boek op kinderlijke, ernstige wijze onze jeugd vertellen van de verschrikkingen, die in 1953 over een deel van ons volk kwamen, opdat wij allen ons tot God zouden wenden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Reddingstocht, druk 4, 102 blz.
prijs f 1,30 gecart.; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Beschrijving van wat er in het rampgebied gebeurde: Een schipper, trekt met zijn bemanning naar het noodgebied: gebeurtenissen aldaar, 1953. Strekking: Hoe in vreselijke nood toch geloof bestaan kan.
Conclusie: Goed boek, Tegenslag verhindert geloof niet. Bovendien opofferingsgezindheid en saamhorigheid jegens elkander.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Reddingstocht, druk 5, 96 blz.
prijs f 1,95 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Na de rampnacht in februari '53 wordt er van alle kanten hulp geboden. Ook Peer van den Ende komt in actie met zijn manschappen. Hun boot vaart naar Zeeland, vanuit Zijpe doen ze allerlei pogingen mensen te redden. Blij dat ze iets hebben kunnen doen, komen ze in Rotterdam terug, waar zij des zondags een dankdienst meemaken.
Conclusie: De 5e druk van dit boekje mogen we nu al aankondigen en geen wonder, want het is een goed boekje, dat vlot geschreven is, waardoor weer iets gaat leven van wat er door die overstromingsramp is meegemaakt, maar ook van de manier waarop van alle kanten hulp geboden is. Dat in dit alles een boodschap van God naar ons toekwam, laat de schrijver duidelijk uitkomen. En ook dit is van grote betekenis.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.