Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 2, 158 blz.
prijs f 2,25; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Een boek over de eerste oorlogsdagen van Mei 1940 en de eerste bezettingstijd. Moedige, maar ook vaak onvoorzichtige jongens. Frits redt z'n vader uit de handen van de Duitsers. Strekking: Hoe in het Nederlandse volk moed en Godsvertrouwen blonken in de donkere oorlogsdagen, maar ook verraad. Gebruik van Heer soms.
Conclusie: Een prachtig Hollands boek. Het is goed, dat de jeugd deze dingen leest. Dit is het le deel van "Reis door de nacht".
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 9, 158 blz.
prijs gecartonneerd f 2,25; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Anne de Vries vertelt in dit boekje, dat het eerste deel is van een trilogie, over de eerste oorlogsdagen. Familie de Boer gaat een dochtertje halen, dat in Hillegersberg logeert. Dat was een tocht met zeer veel moeilijkheden. Het oorlogsgebeuren wordt in het verhaal ingevlochten. Na de capitulatie kwamen ze weer thuis. Maar ook dan zijn de zorgen en de gevaren nog niet voorbij.
Conclusie: Het is goed, dat onze kinderen niet vergeten, wat we als volk hebben meegemaakt in die bange oorlogsjaren. Het is Anne de Vries wel toevertrouwd hierover voor kinderen te schrijven. Dit bewijst wel het feit, dat we nu de 9e druk van deze trilogie kunnen aankondigen. Graag zullen inzonderheid de jongens dit boekje lezen, dat van het begin tot het eind boeit.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 10, 158 blz.
11 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 10 j. e.o., (zie B.B. 1956). Dit boek geeft op boeiende wijze het leven en het gebeuren in de bezettingstijd weer. Het Godsvertrouwen van de hoofdpersonen in hun benarde omstandigheden, sterkt hen en strekt anderen tot voorbeeld. De Vries vertelt heel boeiend en de uitvoering is prima. De tekening op de band is wat sensationeel. Voor de oudste leerlingen aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 10, 158 blz.
prijs gecartonneerd f 2,25; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit is het eerste deel van de vierdelige serie over de fam. de Boer tijdens de bezettingstijd 1940-'45. Dit deel handelt over de meidagen van 1940. In het bijzonder wordt vermeld het bombardement van Rotterdam en de dappere verdediging van ons land door ons leger van toen. Strekking: "Opdat wij niet vergeten", wij niet en onze kinderen niet. De jeugd van nu moet weten, hoe ons volk geleden heeft in de jaren van de Duitse bezetting en een indruk krijgen van de verschrikkelijke gevolgen van de goddeloze Nazi-leer.
Conclusie: Dit eerste deel is wel geschikt voor uitdeling aan de oudste Zondagsschoolleerlingen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 11, 158 blz.
prijs f 2,90 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit boek vormt samen met nog drie delen de geschiedenis van de tweede wereldoorlog, getiteld: "Reis door de nacht". Deze geschiedenis is verteld aan de hand van de ervaringen van een bepaalde familie, zodat we geen nauwkeurig verslag van alle gebeurtenissen krijgen, maar slechts een fragmentarisch beeld. Dit eerste deel vermeldt de meidagen van 1940. We worden geconfronteerd met de wreedheid van de oorlog en telkens weerkerende persoonlijke beslissingen.
Conclusie: Omdat dit boek ons zo laat meeleven met wat voor onze kinderen al zo ver verleden tijd is en dat op een goede wijze gebeurt, is dit boek van harte aan te bevelen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 12, 158 blz.
prijs gebonden f 2,90; jongens- en meisjesboek, vooral voor jongens.
Inhoud: Het gezin van architect de Boer is door verhuizing uiteengevallen als de oorlog uitbreekt op 10 mei 1940. Vader, moeder en drie kinderen trachten Scheveningen te bereiken. Onderweg maken ze kennis met allerlei facetten van de oorlog. Als het gezin herenigd is na de capitulatie gaan ze naar Overijssel. De Boer en zijn zoons nemen actief deel aan de verzetsbeweging.
Conclusie: Een boeiend verhaal over de eerste oorlogsdagen, nog zeer in trek, getuige de vele herdrukken. Soms wat ruwe uitdrukkingen, maar niet stuitend. Godsdienstige strekking positief. Een stuk eigentijdse geschiedenis. Hoewel niet speciaal Kerstlectuur, toch
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 13, 158 blz.
prijs gebonden f 3,05; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Het gezin van de Boer is verhuisd van Zeist naar Drente. Als ze er juist zijn breekt de oorlog van 1940 uit. Enkele kinderen zijn in Scheveningen en Hillegersberg. Vader de Boer besluiten deze met de auto te gaan halen. Na veel moeilijkheden komen ze in Scheveningen aan. Daar maakt Jan kennis met de eerste Duitsers en is direct met zijn vader in verzet. Hieraan blijft het gezin de Boer medewerken. Door loslippigheid van Jan wordt vader opgepakt. Frits den Boer, die ook zijn mond niet had gehouden, gaat naar 't Duitse bureau en weet z'n vader vrij te krijgen.
Conclusie: Een boek dat nogmaals een oorlogsverhaal weergeeft. Voor oudere jongens is 't wel geschikt. 't Gezin den Boer is goed, men helpt elkaar en er is een goede christelijke sfeer. Nu in deze tijd is 't misschien wel goed als onze jongens lezen wat er gestreden en geworsteld is in de jaren 40-45. Nieuwe dingen vertelt de schrijver niet (kan ook niet, 13e druk).
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 20, 158 blz.
Geschikt voor jongens en meisjes van 10-12 jaar.
Korte inhoud: De vader van Jan de Boer, de architekt is, heeft in Drente, een prachtig langhuis laten bouwen. Kort daarna breekt de Tweede Wereldoorlog uit. De kinderen van de fam. de Boer logeren in Scheveningen en Rotterdam. Vader, moeder, Jan en Guusje gaan ze ophalen. Ze zien de rokende puinhopen van Rotterdam en verlenen hand- en spandiensten. Als Nederland de strijd heeft opgegeven, trekken ze weer terug naar hun huis in Drente. In het verzet speelt de familie en oom Gerrit een grote rol.
Conclusie: Dit boek is het eerste deel uit de serie "Reis door de nacht". Er zijn nog 3 vervolgdelen. Een spannend boek. Het wil onze jongeren op een verantwoorde wijze de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bijbrengen. De schrijver is daarin bijzonder goed geslaagd. De stijl is goed. Het boek zal onze kinderen zeker boeien. Godsdienstig aanvaardbaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1984

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 21, 158 blz.
geb., geïll., jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Prijs f 7,90.
Inhoud: De familie de Boer verhuist naar Drente. Jan en Guusje helpen vader en moeder bij de verhuizing. De andere kinderen logeren in die tijd bij familie in het Westen des lands. Dan breekt, als de verhuizing nog maar net achter de rug is, de tweede wereldoorlog uit. Het ophalen van de kinderen wordt een spannende aangelegenheid. Ze zien de rokend puinhopen in Rotterdam en helpen, waar ze kunnen. Als Nederland zich heeft overgegeven aan Duitsland, gaat de hele familie weer terug naar hun mooie, nieuwe huis in Drente. Ze scharen zich daar met vele anderen aan de kant van het verzet.
Conclusie: Dit eerste deel van de serie - er volgen nog drie andere -is spannend geschreven. Het brengt het begin van de tweede wereldoorlog in verhaalvorm onder de aandacht op een verantwoorde, boeiende, manier. Het boek getuigt van moed en geloofsvertrouwen.
Eindoordeel: warm aanbevolen. M. C. R.- Vr.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 22, 158 blz.
gebonden, tekeningen, jongens 10-14 jaar, prijs f 9,90.
Inhoud: Jan is met zijn ouders, broer en zusje nog maar net in het Drentse land gaan wonen, als de oorlog uitbreekt. Vader en moeder gaan in het Westen de achtergebleven kinderen ophalen. Over de eerste dagen van de oorlog (mei 1940) gaat dit boek.
Conclusie: Dat de 22e druk voor dit boek uitkomt laat zich verklaren dat het een spannend boek is.
Eindoordeel: warm aanbevolen. J. ten Bergen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1992

Open Boekbeoordeling.