Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 1, 157 blz.
prijs f 2,25; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit boek is het vierde deel van de bekende serie: Reis door de nacht. Het vertelt van de laatste oorlogswinter en de bevrijding. Jan komt na zijn ontvluchting bij de ondergrondse, waar heel wat werk verzet moet worden onder hoge spanning. Na de bevrijding haalt hij zijn vader uit het concentratiekamp.
Conclusie: Dit is een mooi boek, dat graag gelezen zal worden om zijn boeiende inhoud. Het is goed, dat onze kinderen weten wat het gekost heeft om weer vrij te worden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 6, 157 blz.
prijs f 2,90 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jan ontsnapt aan de Duitsers, die hem gevangen namen. Hij komt direct weer bij de ondergrondse. Het ene gevaar na het andere moet hij meemaken, maar tenslotte mag hij toch de bevrijdingsdag beleven en zijn vader terughalen uit het concentratiekamp. Strekking: In oorlogstijd is je leven meer in gevaar dan in welke andere tijd ook, maar er is er Eén, Die helpen kan en helpen wil. Maar ons komt de wraak niet toe. Gebruik van Heer (juist in dit boek, helaas!)
Conclusie: Het is het vierde deel van "Reis door de nacht" en dit deel begint bij de invasie. Je wordt er door geboeid van het begin tot het einde en we voelen ook de persoonlijke kant van het harde leven in de oorlog.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 7, 157 blz.
prijs f 2,90 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jan de Boer, opnieuw uit Duitse gevangenschap verlost, weet Drente te bereiken en komt in een verzetsgroep. Deze groep verricht sabotage-akties. De bevrijding komt en daarmee ook de terugkeer van Jans vader. Strekking: De strijd tegen de bezetter is niet alleen geoorloofd, maar door God gewild. Hij zorgt, ook in de nood. Opvoedk.: trouw en vriendschap zijn hoge beginselen.
Conclusie: Het 4e deel van de "Reis door de Nacht" is boeiend en in uitstekende stijl geschreven. Een stuk levende Vad. Gesch. Algemeen chr. strekking (niet al te diep).
Eindoordeel: warm aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 10, 157 blz.
prijs f 4,05 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10 jaar en ouder.
Inhoud: Het 4e deel van "Reis door de nacht". Een kostelijk slotstuk van de oorlogsserie. Een korte inhoud is moeilijk te geven. Het is een spannend verhaal over het laatste oorlogsjaar, vooral in Drente. De "ondergrondse" op het platteland, onderduikers, treinstaking, luchtslag bij Arnhem, verraders, overvallen, hongertochten, alles komt weer boven.
Conclusie: Onze jeugd moet wel bedenken dat vele avonturen verzonnen zijn. Een mooi boek voor avontuurlijke jongens, dat van vaderlandsliefde, opoffering en Godsvertrouwen spreekt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1974

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 11, 157 blz.
prijs geb. f 5,25; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10 jaar en ouder.
Inhoud: 4e en laatste deel uit serie over de oorlog. Fam. de Boer centraal, vooral Jan de Boer. Na ontsnapping rolt hij al spoedig weer in verzet. Eerst helpt hij iemand uit aangevallen tram, later volgen overvallen en wapendroppingen. Bij bevrijding haalt hij uitgeteerde vader uit Duits concentratiekamp op.
Conclusie: Zeer spannend beschreven, is op zichzelf te lezen, alhoewel de 4 delen wel een mooi afgerond geheel vormen. Godsdienstige strekking niet in een hoekje gedrukt, op laatste bladzijde b.v., maar door het hele boek heen merkbaar. Een boek, dat ook de ouders graag zullen lezen en dat goed de toenmalige situatie aangeeft.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.