Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronAnne de Vries

Reis door de nacht , druk 2, 156 blz.
prijs f 2,25; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit is het 3e boek van de serie "Reis door de nacht". Het beschrijft het verzet. Overvallen op distributiekantoren. Verbergen van onderduikers. Optreden van K.P.ers, enz. Ook het verraad, waardoor velen vielen door moordenaarshand. Strekking: De vaderlandsliefde van vele naamlozen, die hun leven veil hadden voor vrijheid, land en volk. Deze moeten voortleven bij het nageslacht. Gebruik van Heer soms.
Conclusie: Een mooi boek, maar voor ouderen. Het moet wel met oordeel gelezen worden. De werkelijkheid spreekt wel heel duidelijk in dit boek. Zeker, zo ging het in die dagen. Was het echter wel altijd goed? Zo de zelfmoord op pag. 146? 't Wordt alles wel erg critiekloos weergegeven. Een goed boek voor de ouderen, maar niet erg geschikt voor de jongeren en zeker niet voor 11-13-jarigen.
Eindoordeel: aanbevolen, maar met reserve.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 9, 156 blz.
prijs f 2,90 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jan is betrokken bij het verzetswerk uit de oorlog 1940-1945. Spannende gebeurtenissen maakt hij mee, bijv. de overval op een distributiekantoor. Als hij eindelijk gevangen genomen is, wordt hij weggevoerd naar Duitsland, maar weet te ontkomen door van een auto te springen en door een bos heen te vluchten. Gebruik van Heer.
Conclusie: Dit boekje is een deeltje van de bekende serie "Reis door de nacht". Arme de Vries weet op een boeiende manier over de oorlogstijd met al zijn leed en zorgen en spanningen te vertellen. Een christelijke strekking vinden we ook in dit derde deel van deze serie. De kinderen zullen het met veel genoegen lezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Anne de Vries

Reis door de nacht , druk 14, 156 blz.
prijs geb. f 5,25; jongensboek, leeftijd 9 jaar en ouder.
Inhoud: Activiteiten van Jan de Boer als lid van de Ondergrondse in de oorlog '40-'45.
Conclusie: Spannend geschreven. Godsdienstig en moreel gehalte goed. Hier en daar wat al te gemakkelijk en vlot. Paedagogisch wel verantwoord.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.