Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D.J. Douwes

Roel en zijn makker, druk 1, 102 blz.
prijs f 1,25; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Roel van de bovenmeester gaat verhuizen naar Oegstgeest. Zijn kameraad is Jaap Kroon, wiens vader drinkt. De jongens zijn rondom hulpvaardig. Jaaps vader krijgt een ongeluk, doch breekt met zijn kwade drankmisbruik. Tenslotte gaat de hele familie met Jaap naar hun vroegere woonplaats met vacantie. Strekking: Weest hulpvaardig en medelijdend. 't Godsdienstig element sober, maar niet bezwaarlijk.
Conclusie: Een boeiend boek voor de jongens uit de hoogste klas. Speciaal knapen uit Leiden en omgeving zullen het met interesse lezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
D.J. Douwes

Roel en zijn makker, druk 1, 102 blz.
Van D.J. Douwes is er een boek over Roel en zijn makker. Roel, de elfjarige zoon van een onderwijzer, verhuist met zijn ouders naar het plaatsje Oegstgeest bij Leiden. Hij raakt er aardig ingeburgerd en treft een goede kameraad in Jaap, de zoon van een binnenschipper. Tussen de vele jongensstreken door tonen deze vrienden hun goede hart en helpen ze hun medemensen in nood. Jaaps vader is aan de drank, waar de jongen erg onder lijdt; na een ongeluk komt echter alles goed. Een aardig boek, misschien wat onsamenhangend, een beetje burgerlijk, maar toch wel prettig leesbaar en fris. De protestantse sfeer is rustig, ernstig en blijmoedig. (geb. f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

D.J. Douwes

Roel en zijn makker, druk 2, 102 blz.
prijs f 1,35; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Het onderwijzersgezin Stemerding verhuist naar Oegstgeest. Roel krijgt een kameraad, wiens vader helaas drinkt. Door een ongeval komt hij tot verandering. Later mag Jaap mee uit logeren in Roels vroegere woonplaats. Strekking: Echte vriendschap is veel waard. Hulpvaardigheid is er een vrucht van. Godsdienstige strekking zwak.
Conclusie: Boeiend verhaal.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.