Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLiesbeth Groothoff

Riekje en het poesje, druk 1, 31 blz.
prijs in slappe omslag f 0,45; meisjesboek.
Inhoud: Riekje mag in de Kerstweek bij oma gaan logeren. De vrachtrijder zal haar naar Velddorp meenemen. Onderweg laat Riekje een poesje uit een mandje ontsnappen. Maar een pottenbakker vangt het voor haar. Als Riekje later in Velddorp naar het brievenbusje gaat, ziet ze hetzelfde poesje op straat lopen. Ze brengt het weggelopen diertje terug op de boerderij, waar de vrachtrijder het mandje had bezorgd. En daar woont boer Martens, die ze kent door iets ondeugends, dat ze in de kerk had uitgehaald.
Conclusie: De tocht met de arreslee, als 't nog maar een ogenblik gesneeuwd heeft, doet wel onwaarschijnlijk aan. Het godsdienstig element is zwak. De voor het Kerstfeest met dennengroen versierde stal en de kerkdienst met gezang bekoren ons ook niet.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Groothoff

Riekje en het poesje, druk 1, 31 blz.
Liesbeth Groothoff schreef met Riekje en het poesje een eenvoudig verhaaltje in protestants-christelijke geest over een klein meisje dat de kerstvakantie bij haar grootouders op een dorp gaat doorbrengen. Een weggelopen poes zorgt voor de nodige spanning. Een van de pretjes die hierVan het gevolg zijn, is, dat Riekje uitgenodigd wordt op een boerderij om er het kerstfeest in een echte stal mee te vieren. Dit feest zelf wordt echter niet beschreven. Geschikt. (f 0,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.