Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. van Hartingsveldt

Prikkie, druk 1, 185 blz.
6 t.d.t. In de Kromme Elleboogsteeg woont Kees Bolder (bijgenaamd Prikkie) met zijn vader Sterke Ai. Moeder is gestorven. Prikkie leeft z'n eenzame bestaan tussen de buurtbewoners, van wie alleen kreupele Alie enige aandacht aan hem besteedt. Ook op school is hij een buitenbeentje, al probeert de meester hem zoveel mogelijk aandacht te geven. De triestheid belooft tot het verleden te gaan behoren als vader trouwplannen heeft. Met behulp van de meester weet Prikkie wat geld te verdienen om een cadeautje voor z'n tweede moeder te kopen. Als hij dit in z'n bezit heeft blijken de trouwplannen niet door te gaan. Een ontroerend boekje. Het "happy-end" ontbreekt. Daardoor zullen sommige lezers teleurgesteld zijn. Of komt er nog een vervolg? Zonder prekerig te worden heeft de auteur kans gezien, het Evangelie in het verhaal te verwerken. 'n Zuiver boekje. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

A. van Hartingsveldt

Prikkie, druk 1, 185 blz.
prijs in geplastificeerde omslag f 1,50 (Mei-pocket); jongensboek, leeftijd 12-15 jaar.
Inhoud: De belevenissen van een jochie (Prikkie) uit de achterbuurten van een grote stad. Zijn moeder is dood. Hij leeft met zijn vader "Sterke Ai". Vader is verslaafd aan de drank. Als hij weer trouwplannen heeft, wil Prikkie een cadeautje geven aan zijn nieuwe moeder. Meester Van Dongen helpt hem. Hij koopt een mooi kopje, maar als hij thuis komt, hoort hij dat de trouwplannen niet doorgaan. Strekking: Met oneerlijkheid komt men niet ver. Alle moeilijkheden en zorgen mogen we in het gebed aan de Heere zeggen.
Conclusie: Goed en boeiend beschreven. Levendige verteltrant. Wat sentimenteel, maar godsdienstige en pedagogische strekking goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.