Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



E.S. de Jong

Romke, druk 1, 126 blz.
Romke mag bij Pake en Beppe logeren. Hij beleeft in het wijde Friese land van allerlei: eierenrapen, polsstok-springen, en hij gaat op de bunzingjacht. Op een Friese boerderij hoeft een fikse jongen zich niet to vervelen. En als hij in de oude molen een geheimzinnig avontuur beleeft, stijgt de spanning. Tekeningen van Jaap Beckmann.Omschrijving inhoud in boek
E.S. de Jong

Romke, druk 1, 126 blz.
Romke, uit het gelijknamige boek van E.S. de Jong, gaat op een Friese boerderij logeren en beleeft daar al de fijne dingen, die een jongen op het wijde Friese land maar genieten kan. Jammer genoeg maakt dit prettige kinderboek de fout, dat het aan het kind een: verkeerd begrip van heldendom bijbrengt. Een jongen van elf jaar, die in een brandende molen klimt om een paar uilen te redden, is geen held maar een uilskuiken.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

E.S. de Jong

Het geheim van de molen, druk 2, 126 blz.
Het geheim van de molen is de 2e druk van "Romke", een jongensverhaal van E.S. de Jong. Wij kunnen niet zeggen dat deze tweede titel beter is dan de eerste,. omdat "het geheim van de molen" toch wel erg bijkomstig is en de wat eenzelvige, christelijk-gevoelige en natuurlijk-ingestelde Romke eigenlijk het hele verhaal beheerst. Tijdens zijn vakantie in Friesland bij Pake en Beppe beleeft hij allerlei avonturen, waaronder de jacht op een bunzing, eieren rapen, de brand in de oude molen, waardoor hij in het ziekenhuis belandt. Doordat de schrijver een 11-jarige jongen een brandende molen in laat klimmen om een nest jonge uilen te redden, kan bij de jeugd een verkeerde indruk van heldendom gewekt worden. Zo'n knaap is geen held, maar een uilskuiken! Eigenlijk toch jammer voor dit overigens levendige natuurverhaal. (geb. f 2,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.