Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marianne Verhaagen

Roosje en Joepie , druk 1, 71 blz.
prijs gebonden f 1,65; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Roosje ziet een poesje, dat van een meisje blijkt te zijn dat haar been heeft gebroken. Later komt dat meisje bij Roosje op school. Bezoek aan het strand. Kamperen. Verjaarsvisite. Roosje mag haar nieuwe jurk aan naar school, omdat de juffrouw jarig is. Dit blijkt niet waar te zijn. Gelukkig bekent ze alles. Koen krijgt op in verjaardag een duif die hij Joepie noemt. Hij leert de duif uit z'n hand eten. Eens heeft hij 't deurtje van de kooi opengelaten, maar de duif vliegt niet weg. Als vader en moeder uitgaan mag Koen met de duif bij opa en oma logeren.
Conclusie: Twee vrij simpele verhaaltjes voor jonge kinderen. De verteltrant is behoorlijk. Wel erg 't gewone recept van verjaardagen en ziekte en alles wat daarmee samenhangt. In ieder geval wordt liefde voor het dier aangebracht. Het christelijk element is er vrij onopvallend in verweven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
Marianne Verhaagen

Roosje en Joepie , druk 2, 71 blz.
prijs gebonden f 2,05; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 5-7 jaar (2 verschillende verhalen).
Inhoud: Roosje en haar broer Pieter gaan in de vakantie kamperen. Ze bezoeken een jarige tante en gaan mee naar de stad, waar kleren worden gekocht. Roosje zegt dat de juffrouw jarig is en daarom mag ze haar nieuwe jurk aan. Aan de juffrouw en haar moeder bekent ze dat ze gejokt heeft. Als ze jarig is krijgt ze een poppewagen en mag een aantal vriendinnetjes uitnodigen. Koen wil graag witte muizen, maar krijgt een duif, die hij zelf tam mag maken. Wat goed lukt. Als hij ziek is, komt de duif Joepie zelfs bij hem zitten. Als hij naar oma en opa gaat mag de duif mee. Opa maakt een timmerkist voor hem.
Conclusie: Vriendelijke verhaaltjes. Kleinere kinderen zullen ze wel kunnen waarderen. Het godsdienstig element is er vrij ongekunsteld in verweven. Liefde tot het dier kan er door aangekweekt worden. Dit laatste is vooral de verdienste van dit boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.