Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 1, 77 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 8-11 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Rozemarijntje, eenigst dochtertje van een zeekapitein, gaat wegens ziekte van haar Moeder, logeeren bij haar Oom en Tante. Tante was een deftige dame, welke alles even ordelijk en netjes wenschte te zien. Dat viel voor dat echte leuke Rozemarijntje niet mee, want ze was een opgewekt kind, een echte wildzang, hoewel lief en vriendelijk tegenover ieder. Dat bleek al heel spoedig, daar ieder in het dorp, van groot tot klein, veel van haar hielden. Ook tante vond haar wel een aardig kind, doch dat wilde en echt kinderlijke kon tante maar niet verdragen. De bedoeling van tante was van dit kleine ding een net dametje te maken. Of dit lukte? Geenszins. Daar was Rozemarijntje te levendig en opgewekt voor. Iederen dag bleek dit weer bij vernieuwing. Dan was haar jurk vuil, dan weer lag ze te rollen met Nero, den hond. Eindelijk brak de tijd aan, dat de kleine ook het hart van de oude deftige dame gestolen had, en het waarlijk verdrietig vond, toen kleine Rozemarijntje weer na haar Moeders herstel naar huis keerde. Algemeene op- of aanmerkingen: Een echt leuk boek, waarin van de Hulst weer toont de ware kinderschrijver te zijn. Voor het woord Heer zagen we liever Heere. Oppervlakkig Christendom.
Conclusie: Matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 1, 77 blz.
Een nieuweling weer! En we wenschen den schrijver (en uitgever) maar direct geluk met deze jongstgeborene. Wat 'n fijn gevoeld boekje en psychologisch zoo zuiver. De kleine robbedoes, die luistert naar den naam van Rozemarijntje - de mooiste naam omdat moeder 't zegt - is een wildzang eerste klas, die met de lijfspreuk: "ik kan best" alle mogelijke waaghalzerij uithaalt, voor iemand er op verdacht is. En die komt te logeeren bij 'n preciese tante, die 'n afkeer heeft van vuile handen, dito voeten, en bemorste kleeren, en die van de robbedoes eens 'n net meisje zal maken, even precies als tante is. Dat dreigt 'n wanhoop te worden voor beide partijen. Gelukkig.... tante heeft 'n hart! 'n teer hart zelfs onder al haar preciezigheid. En tante lijdt zelf het meest als de kleine robbedoes aller harten verovert en voor haar op 'n afstand blijft. Maar 'n korte ongesteldheid van tante brengt 'n openbaring van beider innerlijke leven. En 't wordt goed. Neen, we vragen maar niet, waarom hond Nero, - de lobbes - zóó weinig onder de dressuur van de preciese tante staat, dat hij den eersten avond al bij Rozemarijntje op bed zit. Of, hoe tante opeens zóó haar principes vergeet, dat Rozemarijntje met schoenen en al bij tante in bed kruipen kan. Kinderen vragen dat zeker niet. Kortom: 'n juweeltje! En de teekening op den fijnen band een meesterstukje. Die lobbes ligt er en relief op! Maar.... overigens kunnen wij de illustratie niet roemen. Volgens blz. 74 was de kletterbui over en regende het alleen nog maar sprikkelstreepjes". Die spikkelstreepjes maken op de teekening echter den indruk van een regenbui van je welstel De verhoudingen zijn niet juist.... zie b.v. blz. 5. Waar ziet men een conducteur met vier gouden strepen op de mouw, als een kapitein van onze grootste mailboot. En die koe op blz. 38 heeft zoo ongeveer de afmetingen van een olifant. Illustratie staat niet op hetzelfde peil als de inhoud. Voor 9 à 10-jarigen. Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 1, 77 blz.
Dit verhaal van kleine Rozemarijntje en haar strenge Tante heeft al de kwaliteiten van het v. d. Hulst-genre: eigen stijl, pittige verteltrant, geestige accentueering van détails, waardoor allerlei onbeduidende finesses interessant worden. Maar het heeft in nog sterkere mate het gebrek, dat ten aanzien van sommige boekjes (gelukkig lang niet alle!) door ons werd gesignaleerd: een zeer oppervlakkig Christendom, dat hoogstens in een avondgebedje en in een gebed om bewaring zich uit. We zouden dit verhaal als een "lieve-Heer"-verhaal willen disqualificeeren. Die uitdrukking komt herhaaldelijk voor. Van een evangeliseerende strekking is geen spoor; de persoon van Christus ontbreekt, ook de geringste zinspeling op zijn Middelaarschap. We kunnen dit boekje niet gebruiken. Het voornaamste ontbreekt erin.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 2, 90 blz.
geschikt voor een leeftijd van 8 jaar en ouder; algemeene strekking.
Korte inhoud: Rozemarijntje, het dochtertje van een scheepskapitein, gaat bij tante logeeren, omdat haar moeder ziek is en haar vader naar zee moet. De schrijver verhaalt ons hoe Rozemarijntje de dagen doorbrengt. Iedereen houdt van het drukke, beweeglijke kind, behalve tante. Tijdens haar ziekte wordt het anders. Dan opeens kan tante haar wil niet langer doorzetten, maar moet zij het kind om haar lieftalligheid beminnen en zich gewonnen geven. Algemeene op- of aanmerkingen: Wat een mooi boekje! Hier is op z'n plaats: "door liefde gewonnen". Kinderen voelen teer, want hun fijnbesnaard gemoed trilt aanstonds als wij het vriendelijk tegemoet treden. Het boekje heeft ongetwijfeld opvoedkundige waarde. Laten ouderen het ook maar lezen, en dat zij bedenken: "geef des kinds, wat des kinds is". Dat lieve Heer liever met het eerbiediger Heere verwisseld. De uitvoering in zilver heel mooi.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 3, 90 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Rozemarijntje is eenigst kind. Haar vader vaart op zee en moeder wordt ziek. Zij, n.l. R. komt bij een tante, een echte dame, niet gewend aan kinderen. Zij begrijpt haar niet. En zij wil tenslotte niet weten, dat zij van het kind houdt. Toch heeft Rozemarijntje ook haar Tante gewonnen. Haar Oom heeft bijzonder veel pret met deze kleine robbedoes. Wanneer moeder weer thuis is, valt het ook voor de deftige Tante niet mee om te scheiden van het lieve kind. Algemeene op- of aanmerkingen: W. G. van de Hulst heeft bijzonderen aanleg om voor kinderen te vertellen. Het boekje is echt vroolijk en blij. Het is een boekje om van te genieten. Voor de Kerstuitdeeling minder geschikt. Sterk godsdienstig is het niet, hoewel de Christelijke levenstoon niet ontbreekt. Overigens veel lof. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 4, 91 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Rozemarijntje is eenigst kind. Haar vader vaart op zee en moeder wordt ziek. Zij, n.l. Rozemarijntje, komt bij een tante, een echte dame, niet gewend aan kinderen. Zij begrijpt haar niet. En zij wil tenslotte niet weten, dat zij van het kind houdt. Toch heeft Rozemarijntje ook haar Tante gewonnen. Haar Oom heeft bijzonder veel pret met deze kleine robbedoes. Wanneer moeder weer thuis is, valt het ook voor de deftige Tante niet mee om te scheiden van het lieve kind. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit overigens mooie boekje is veel te oppervlakkig. De verlossing door het bloed van Christus ontbreekt geheel. Wij kunnen het voor de Z.S.:
Conclusie: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 6, 91 blz.
prijs f 0.90; gebonden; geïll.: meisjesboek, leeftijd 7-10 jaar; Catalogusno. 32. Strekking: De vader van Rozemarijntje vaart op zee. Haar Moeder wordt ziek en nu komt zij hij een tante, een echte dame. Toch weet zij ook haar tante in te palmen. Gebruik van Heer.
Conclusie: Dit mooie boekje is veel te oppervlakkig. De verlossing door het bloed van Christus ontbreekt. Voor onze Z.S. niet aanbevolen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 7, 91 blz.
Prijs f 1,-; gecartonneerd; geïllustreerd; meisjesboek; Strekking: De vader van Rozemarijntje vaart op zee. Haar moeder wordt ziek en nu komt ze bij een tante, een echte dame. Toch weet ze ook haar tante in te palmen. Gebruik van Heer.
Conclusie: Dit mooie boekje is veel te oppervlakkig. Het evangeliserende element, de verlossing door het bloed van Jezus Christus, ontbreekt geheel. Voor de uitdeling op Kerstfeest hebben we behoefte aan boekjes, waar dit op kinderlijke wijze wel in verwerkt is. En dan graag boekjes met wat meer diepgang, hoe prettig de boekjes van Van de Hulst zich ook laten lezen. Daarom kunnen we dit boekje voor onze Kerstuitdeling maar heel matig aanbevelen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 9, 94 blz.
prijs f 1,40; gebonden; geïll.; meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Rozemarijntje komt, door ziekte van haar moeder, bij een deftige tante in huis. Deze heeft zelf geen kinderen en wil van de robbedoes een net en gehoorzaam kind maken. Toch gaat deze moeilijke tante van Rozemarijntje houden. Gebruik van Heer. Conclusie; Een prachtboek. Jammer dat steeds weer Heer gebruikt wordt. Daarom:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 10, 91 blz.
prijs f 1,40; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: De moeder van Rozemarijntje wordt ziek, daardoor komt ze bij een deftige tante in huis. Deze tante wil van de kleine robbedoes een net gehoorzaam meisje maken. Ondanks alles gaat tante houden van haar robbedoes. Gebruik van Heer.
Conclusie: Echt v. d. Hulst. Een prachtig boek. De stijl prima. Jammer is het gebruik van Heer. Het is vrij oppervlakkig. Voor uitdeling op Kerstfeest:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 11, 77 blz.
prijs f 1,45; gecartonneerd; meisjesboek, al genieten de jongens er ook van.
Inhoud: Rozemarijntje logeert bij een deftige tante, wier man dokter is. Tante wil van haar houden, maar tegelijk een keurig deftig meisje van haar maken. Ze vindt de jeugdige speelsheid van R. een ramp, maar tenslotte als R. weer weg gaat naar haar ouders, moet ze bekennen: Rozemarijntje is (met al haar woelige jeugdige speelsheid) een "zonneschijntje". Strekking: Strekking zal beter door een oudere dan door de kinderen zelf worden begrepen: een kind is een kind, laat het ook als kind leven! Maak er geen oud mens van. Strekking voor 't kind: het is zo moeilijk om niet alleen gehoorzaamheid te beloven, maar ook het te betrachten. Hiertoe is gebed nodig (zie Rozemarijntje). Constant wordt "de lieve Heer" gebruikt.
Conclusie: Alleraárdigst grappig boekje, zeer goed geschreven. Het "de lieve Heer" is wat jammer. Telkens weert voert dit in onze tijd onze kleinen naar een sfeer, waar 't Roomse "ons lieve Heer" aan raakt. Jammer van vele op zichzelf mooie boekjes. 't Gaat hier niet om een woord, maar om een gehele geestesgesteldheid, of liever geestelijke instelling.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 11, 77 blz.
De eerste drie delen van de "Rozemarijntje-serie" van W.G. van de Hulst brachten het respectievelijk tot een 11e, 13e en 7e druk. Het is de moeite waard, voor wie dit nog niet deed, kennis te maken met Rozemarijntje-Zonneschijntje, die leuke wildebras. Haar onbezonnen invallen vallen niet steeds in goede aarde maar met haar goede hartje weet zij iedereen te veroveren. Haar belevenissen tijdens de vacantie, op school en thuis zijn - ondanks een tikje sentimentaliteit - ontwapenend eerlijk, en geven de boekjes een zeer eigen charme. De titels luiden achtereenvolgens Rozemarijntje, Rozemarijntje op school en Rozemarijntje en Rooie Pier. (p.dl. geb. f 1,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 13, 90 blz.
prijs gebonden f 155; meisjesboek.
Inhoud: Rozemarijntje logeert bij haar oom en haar erg deftige tante, omdat haar moeder ziek is geworden. Ze wordt een zonneschijn voor heel de omgeving door haar speelse dartelheid. Ze weet tenslotte ook haar deftige tante aan te steken. Strekking: Zielkundig, opvoedkundig. Goede stijl. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een leuk boekje, dat vooral de meisjes van 10 jaar en ouder graag zullen lezen. Jammer is het gebruik van Heer. Daarom een dubbel eindoordeel: naar de inhoud: aanbevolen, Wegens gebruik van Heer: niet aanbevolen.
Eindoordeel: zie hierboven.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 14, 90 blz.
prijs gebonden f 1,55; meisjesboek.
Inhoud: 't Achternichtje, wier vader vaart en wier moeder in het ziekenhuis moet worden opgenomen, wint in het doktershuis van Blijdorp aller harten, zelfs van de deftige oud-tante, die 't robbedoesje tot een net meisje wil opvoeden. Strekking: Een "zonneschijntje" zijn. Opwekking tot kindergebed. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een echt boek, waarvan de lezeresjes zullen smullen. De naam van de schrijver en het aantal herdrukken zegt genoeg. 't Gebruik van Heer en de oppervlakkige religieuse strekking verhinderen 't boek warm aan te bevelen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 14, 90 blz.
13 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 8-12 j. Dit is deel 1 van de serie "Rozemarijntje". Het is een prachtig boek, echter zonder evangeliserende strekking. Als goede christelijke lectuur aanbevolen. Zie B.B. 1959, 1954 en 1956.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 16, 90 blz.
prijs f 2,10 gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Rozemarijntje moet wegens ziekte van haar moeder gaan logeren bij een tante en oom, die dokter in een dorp is. Tante houdt wel veel van haar nichtje, maar wil op haar manier er een modelmeisje van maken. Dat geeft eerst wel wat botsingen, totdat tante het kind neemt zoals het echt is. Als na beterschap van moeder Rozemarijntje weer terugkeert naar haar eigen woonplaats, laat ze in het dorp vele vrienden en vriendinnen achter. Strekking: Kinderlijk geloof, dat vooral in het avondgebedje uitkomt. Als tante en Rozemarijntje elkaar gevonden hebben, bidden ze ook samen. Gebruik van Heer.
Conclusie: Heel mooi boekje. De meisjes zullen ervan genieten.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 17, 90 blz.
prijs gecartonneerd f 2,10; meisjesboek.
Inhoud: Rozemarijntje gaat door ziekte van haar moeder en afwezigheid van haar vader logeren bij een oud-oom, die arts is in een boerendorp. Ze steelt aller hart, alleen de oud-tante wil een modelmeisje van haar maken, wat echter mislukt. Toch vinden de twee elkaar en ze gaan veel van elkaar houden. Strekking: Zoals 't altijd geweest is, een pracht-verhaal met een goede christelijke strekking. Jammer, dat over de lieve Heer gesproken wordt, wat uit de kindermond echter te verstaan is. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een prachtboekje.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 18, 91 blz.
prijs gebonden f 2,20; geïllustreerd; meisjesboek, leeftijd tot 10 jaar.
Inhoud: Rozemarijntjes logeerpartij bij Oom dokter, wiens vrouw een modelkind van haar wil maken. Het lukt niet en toch weet Rozemarijntje tantes genegenheid zo te winnen, dat deze haar niet meer kan missen bijna. Gebruik van Heer.
Conclusie: Natuurlijk weer aanbevolen. Gebruik van Heer blijft ons spijten.
Eindoordeel: aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 19, 90 blz.
prijs gebonden f 2,65; meisjesboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Rozemarijntje wordt tijdelijk ondergebracht bij een oom en tante, een artsenechtpaar, in een dorp: Hoewel zij er goed verzorgd wordt, past ze er niet. De sfeer is te deftig. Tante wil van haar een dametje maken. In het dorp is ze erg populair om haar spontaniteit. Tenslotte komt er meer begrip bij tante en komen ze dichter bij elkaar.
Conclusie: Een heel mooi boekje. De godsdienstige strekking is niet zo sterk. Psychologisch zeer goed.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 20, 90 blz.
prijs geb. f 3,75; meisjesboek, 6-10 jaar.
Inhoud: Nu moeder ziek is moet Rozemarijntje bij een oude tante logeren. Oom is dokter en tante is erg netjes en deftig. Rozemarijntje is een echte robbedoes en ze steelt alle harten, behalve van tante. Maar als tante met pijn op bed ligt, wordt Rozemarijntje ook haar lieveling.
Conclusie: Een fijn christelijk meisjesboek. Gebruik van het woordje Heer.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1975

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Rozemarijntje, druk 25, 90 blz.
Deel 1 uit de Rozemarijntje-serie, geb., geïll., meisjes van 8-10 jaar. Prijs f 7,25.
Inhoud: Rozemarijntje moet door de ziekte van haar moeder ("moes") een tijdje logeren bij een oom en tante. Tante is heel deftig en stijf. Rozemarijntje daarentegen vrolijk en wild. Dat geeft het nodige verdriet bij tante en nichtje. Toch weet Rozemarijntje door haar ontwapende gedrag ook tante voor zich te winnen, evenals alle anderen met wie ze te maken krijgt. Van Nero, de hond tot de boerenkindertjes uit het dorp. Tot zelfs de oude, alleenwonende "berebijter". En niet te vergeten Dina, de trouwe hulp en oom, de dokter van het dorp.
Conclusie: Het verblijf van Rozemarijntje in het doktershuis ende belevenissen in het dorp zijn op onnavolgbare wijze verteld. Ik denk dat ook kinderen van deze tijd zullen kunnen genieten van dit boekje, al zijn de omstandigheden van nu wel anders dan die van toen. Het verhaal ademt een positief christelijke sfeer.
Eindoordeel: warm aanbevolen. M. C. R.- Vr.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.