Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Duyser

Rupelientje, druk 1, 181 blz.
(Haans bibl. v. d. Jeugd). G.K.C.B. 8 t.d.t. Rupelientje moet enige tijd naar Zwitserland voor haar gezondheid. Een van haar vriendinnetjes is hierover jaloers, en zegt dan minder mooie dingen, waardoor Ruup erg boos wordt. In Zwitserland treft ze het bijzonder, ze komt in een heel gezellig en vriendelijk tehuis. Op een uitstapje redt ze het leven van het zoontje van de dokter. Ter beloning mag ze iemand van haar gezin voor een verblijf in Zwitserland nodigen. Van huis kan evenwel niemand komen, en daarom denkt ze dadelijk aan Ans, haar beste vriendin. Maar als ze dan hoort, dat Luutje, het meisje, waarop ze boos is, lang zal moeten liggen, wegens t.b.c., neemt ze na veel strijd het besluit, de dokter te vragen of Luutje komen mag. Dit wordt goedgevonden, en zo arriveert Luutje enkele dagen vóór Ruup weer naar huis gaat, in Zwitserland. Het gegeven is niet nieuw, de gang van de gebeurtenissen laat zich bijna berekenen. Dat heeft dit overigens zo mooie verhaal min of meer tegen. Maar de handeling is psychologisch verantwoord. Een belangrijke les is, dat geen goede voornemens, maar waarachtige belijdenis van schuld ook van een kind worden geëist, en dat de vergeving alleen geschiedt om Christus' wil. Bovendien krijgen de jeugdige lezeressen allerlei interessante bijzonderheden over Zwitserland te horen. De illustraties kunnen ons minder bekoren. Maar het omslag is fleurig en kleurig. Hartelijk aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

A. Duyser

Rupelientje, druk 1, 181 blz.
Prijs f 2,90; gecartonneerd; geïll.; meisjesboek, leeftijd boven 12 jaar.
Inhoud: De muloleerlinge Rudi (ook Rupi of Ruup - en als haar moeder heel erg trots is - Rupelientje) Haspers mag met een kinderuitzending naar Zwitserland. Voor het vertrek maakt ze ruzie met Luut van de bakker; ze vergeeft haar vriendinnetje met de mond, maar niet met haar hart. In Zwitserland heeft ze haar tegenslag, maar ook ervaart ze veel liefs en schoons. Ze redt Pauli van de dokter uit de rivier. Ze mag iemand uit Holland vragen op kosten van Pauli's vader. Na veel strijd vraagt ze of Luutje komen mag, want deze is inmiddels ziek geworden en ze moet minstens een jaar liggen. Als ze thuis is, zegt moeder: Rupelientje.
Conclusie: Spannend meisjesboek. De strekking is heel goed. Laat er vele meisjes met dit boek onder de arm van het Kerstfeest komen.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
A. Duyser

Rupelientje, druk 1, 181 blz.
Een speciaal meisjesboek is: Rupelientje door A. Duyser, een meisje uit de eerste klas Ulo, dat gezondheidshalve enige maanden naar Zwitserland moet. Haar belevenissen gedurende deze tijd worden zeer onderhoudend en prettig verteld. Ofschoon het verhaal in een zuiver protestants milieu speelt, kan ook de katholieke jeugd er veel goeds uit leren. Het boek is uitgegeven door Jan Haan in Groningen.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.