Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.H. van Maren

X7 is spoorloos, druk 1
prijs f 1,25, pocket-uitgave; jongensboek.
Inhoud: Mijnheer Olivier heeft een uitvinding gedaan voor een altijd lopende klok. Op een geheimzinnige manier verdwijnen de papieren. Ans Olivier, die op de Mulo gaat en het er daar niet zo best afbrengt, verdenkt de concurrent van zijn vader, mijnheer Staal, en de medewerker van zijn vader Branders, van de diefstal, Na een reeks wilde avonturen komt een geheel nieuwe onverwachte ontknoping. Aro, de hond, is de schuldige. Een gezamenlijk feest van al de betrokkenen brengt een vrolijk einde aan een nare tijd. Strekking: Oordeel niet te spoedig. We kunnen met een te haastig oordeel en met ondoordacht handelen anderen veel verdriet aandoen. Zoek in moeilijkheden wijsheid bij God.
Conclusie: Een nogal fantastisch verhaal, dat sterk de verbeelding prikkelt en nogal wat geloofwaardigheid eist. Toch zullen oudere jongens het graag lezen. De uitvoering van het boek (het is een pocket-uitgave) maakt het voor prijsuitdeling ongeschikt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

X7 is spoorloos, druk 2, 190 blz.
5 t.d.t. Het is gezonde, christelijk-verantwoorde, detective-lectuur voor 13-15-jarigen. De christelijkheid is verstandig gedoseerd, behalve aan het slot. We kunnen dit verhaal wel aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

G.H. van Maren

X7 is spoorloos, druk 2, 190 blz.
prijs in slappe omslag (pocket) 1,50; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Een document X 7 is zoek geraakt. 4 jongens besluiten dit te zoeken en de dader op te sporen. Een meisje wordt er buiten gehouden, doch vindt het. Na verschillende verwikkelingen loopt alles goed af. 't Eind is dat twee grote concurrenten gaan samenwerken. Een moeder van een der jongens erkent Gods hand in deze. Strekking: Heel goed boek. Soms was te avontuurlijk en wat te romantisch. Toch komt er goed een opvoedend karakter in uit. Strijd tussen goed en kwaad van een jongensziel. Een lied en liefde in een gezin. Moeilijke karakters met goede leiding, enz.
Conclusie: Zeer goed boek, dat door de oudere jongens gretig gelezen zal worden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.