Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Cornelia

Zaaien en oogsten , druk 4, 260 blz.
Prijs ingenaaid f 1.50; gebonden f 1.90.
Toen na het overlijden van Cornelia een derde druk noodig was, bewerkte Adelpha het reeds bij het publiek geliefde boek opnieuw en zoo is er in den vorm wellicht verandering gekomen, maar in strekking en inhoud niet.
Echte, lieve tooneeltjes, geheel uit het leven gegrepen, schildert Cornelia; of heeft niet bijna ieder meisje een vriendin als Louise ? Zie slechts even : in het voorjaar zal Louise belijdenis doen en nu ziet ze heusch in, dat ze niet meer naar de comedie moet gaan, niet meer zoo veel bals bijwonen enz. enz. "want" heeft ze tegen haar papa gezegd : "tot het laatste oogenblik uitgaan, dat gaat toch niet." (blz. 145)
Zaaien voor zulke vriendelijke, goedwillige schepseltjes - waar, behalve, dat zij van wat God van haar vraagt niet het minste begrip hebben, geen kwaad haar in zit, beteekent niet : preeken, knorren en tobben; maar beteekent die schepseltjes brengen tot inzicht, zelf inzien van hun toestand in vergelijking van den toestand van anderen, die behalve de wereld met hare genoegens ook de kennis van God bezitten en Zijn dienst kozen boven dien der wereld. Zoo zaait Cornelia ! En het is goed zaad, dat zij zaait.

Catalogus Callenbach, 1898b
Open Catalogus