Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M. Kanis

Schoten in het bos , druk 1, 179 blz.
uit de serie "helden van het verzet", geïllustreerd door Jaap Kramer, geschikt voor jongens vanaf 10 jaar. Prijs f 22,50.
Inhoud: Theo Dobbe is een verzetstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij is nergens bang voor en hij onderneemt heel wat acties: 1. het overvallen van distributiekantoren, politiebureaus en gemeentehuizen. 2. Het buit maken van wapens, bonkaarten, persoonsbewijzen en uniformen. 3. het onschadelijk maken van de vijand door een bomaanslag en door brand te stichten. 4. zichzelf en andere gevangenen bevrijden.
Beoordeling: Het is een boek vol actie, dat kinderen zeker zal aanspreken. Positief is ook de lijst met moeilijke woorden achterin het boek. Omdat de schrijver historische bronnen heeft geraadpleegd, bevat het boek ook informatie die m.i. na de oorlog pas beschikbaar is gekomen. Ik citeer: •"Van de 200 joden die gepakt zijn en afgevoerd naar Mauthausen, komt niemand terug. Ze sterven allen een vreselijke dood" (pagina 27). •"Hij was in handen gevallen van Anton van der Waals, één van de allerergste en slimste verraders uit de Tweede Wereldoorlog" (pagina 40). •"Ze zien elkaar nooit meer terug. Klaas zal het einde van de oorlog niet beleven" (pagina 63). Het boek zet wel in met een Theo Dobbe die zich afhankelijk weet van God, maar in de rest van het boek vind je daar maar weinig van terug. De acties volgen elkaar razendsnel op en vrijwel alles verloopt verbazingwekkend mooi. Zo speelt Theo Dobbe het klaar om onvoorbereid, al fietsend en ongezien 3 achter elkaar rijdende Duitse vrachtwagens, beladen met heide etc., in brand te steken op het moment dat ze hem inhalen. Verder wordt breed uitgemeten hoe de hoofdpersoon een bel van een fiets (van een NSB'er) haalt voor zijn eigen fiets. De hoofdpersoon doet dit triomfantelijk, lachend en al praatjes makend. Naar mijn mening heeft dit niets met het verzetswerk te maken en veel meer met stelen (pag. 77). Tenslotte vind ik persoonlijk de figuur van Theo Dobbe teveel op de voorgrond treden. Dat had zijn God moeten zijn Die hem de krachten geeft om verzetswerk te doen. Daarom noem ik de christelijke strekking matig en zou ik er niet direct voor kiezen om het boek aan de zondagsschoolkinderen uit te delen.
Eindoordeel: Matig aanbevolen. IJsselmuiden Jan Hofstede
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1999

Open Boekbeoordeling.