Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Annie Sanders

Siem Schans, druk 1, 205 blz.
G.K.C.B. 12 t.d.t. Dit dikke boek met zijn originele bandtekening maakt een fleurige indruk. Vader Schans is een man, die drinkt, en de moeder van Siem is volstrekt uitgeput en moet naar het ziekenhuis.Siem en twee zusjes gaan naar een oud-oom op een boerderij, die hen liefderijk opneemt. Maar Siem heeft een levendiger omgeving nodig en wordt naar de familie Kruitman in de naburige stad gezonden, waar hij goed inburgert. Zijn moeder is inmiddels gestorven. Zijn vader wordt in de stad door een auto doodgereden en bij de dominee binnengedragen, juist als Siem daar speelt. Na een ernstige ziekte gaat de kleine Fia Kruitman met Siem naar de oude boerderij. Siem toont de oud-oom hoeveel hij van hem houdt, maar deze vindt het toch beter dat hij maar in de stad blijft, waar hij wat leren kan. Als er van strekking sprake is, zal het kunnen zijn, dat met liefde meer te bereiken is, dan met hardheid. Maar al liggen hier en daar christelijke gedachten, en al wordt er gesproken van bijbellezen en van bidden, evangeliseren doet dit boek helemaal niet. De genade van God in Christus wordt niet genoemd. De paedagogiek is blijkbaar meer waard dan het evangelie. Bovendien zijn het boekenpaedagogen, die in het verhaal de mooie rol spelen; van stevige, christelijke leiding is geen sprake. Toegegeven moet worden, dat de auteur heel aardig situaties weet te tekenen, al is de conceptie van het geheel zwak. We kunnen dit verhaal slechts schoorvoetend onze aanbeveling meegeven. Bij een tweede druk moet het evangeliserend gehalte sterk worden opgevoerd.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Annie Sanders

Siem Schans, druk 1, 205 blz.
Prijs f 2,90; gebonden; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Siems vader laat na een tijd slecht te hebben opgepast, tenslotte het gezin in de steek. Als moeder dan nog naar het ziekenhuis moet, komen de kinderen bij oom Thomas, een verstandige man en door middel van zijn onderwijzer komt Siem tenslotte terecht in een stadsgezin, waar hij zich thuis gaat voelen. De verschillende karakters worden goed uitgebeeld, ieder in zijn eigenaardigheden.
Conclusie: Wel een goed boek, dat het enigste euvel heeft een tikje te oppervlakkig te blijven: Maar toch:
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Annie Sanders

Siem Schans, druk 1, 205 blz.
Siem ontwikkelt zich ondanks de harde slagen van het leven tot een flinke kerel. Aanbevolen lectuur.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.

Annie Sanders

Siem Schans, druk 2, 206 blz.
prijs f 2,90; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd ± 10-12 jaar.
Inhoud: Siem Schans komt uit een ongelukkig gezin. De vader drinkt en moeder kan het ook niet meer recht houden als vader wegloopt. Wanneer moeder sterft komen Siem en zijn twee zusjes bij een oud-oom op de boerderij. Door toedoen van de bovenmeester komt Siem een jaar lang in een gezin in de stad, waar hij allerlei avonturen beleeft. Daar maakt hij ook het sterven van zijn vader mee, die onder een auto gekomen is. Siem heeft een moeilijk karakter, doch wordt door mensen omringd, die hem begrijpen. Siem toont zijn goede hart, wanneer hij het leven in de stad op wil geven, om zijn oud-oom te helpen.
Conclusie: Een vlot geschreven boek. Vooral de karaktertekening van Siem Schans is heel goed. Het heeft opvoedende waarde in christelijke zin.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.