Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Johanna

Sneeuwvlok en Bruinoogje, druk 1, 40 blz.
Een lief boekje met aantrekkelijken, leerzamen inhoud; en zóó eenvoudig, dat het niet gaat boven de bevatting van jongens en meisjes, die lezen kunnen. Vrouw Baanders is eene arme weduwe, heeft twee nog schoolgaande kinderen, en gaat vijf dagen in de week uit werken. Zij wordt echter ziek, waardoor de inkomsten vervallen. Hersteld, moet zij versterkende middelen gebruiken. Haar twaalfjarige jongen verkoopt zijne twee duiven "Sneeuwvlok" en "Bruisoogje" aan eene weldadige dame. Hierdoor krijgt hij geld, om zijne moeder te helpen, en wordt tuinmansjongen bij deze dame. Johanna vertelt dit alles op zeer onderhoudende wijze. Zij teekent naar 't leven. 't Is echt. De plaatjes zijn, gerekend met den prijs van het boekje, aardig uitgevoerd. De Schrijfster zegt zelf, dat de strekking is, kinderen te leeren hunne ouders lief te hebben en te steunen, en zich te verlaten op de betrouwbare beloften Gods. Aan deze strekking voldoet het frissche verhaal. Zulk een boekje, dat ons een schoon tafereel teekent van de wederzijdsche liefde tusschen moeder en kinderen, is vooral in onzen tijd een gulden boekske, Worde het door velen gelezen en - in beoefening gebracht. Zonder voorbehoud bevelen wij het aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1904

Open Jachin-boekbeoordelingen.


Johanna

Sneeuwvlok en Bruinoogje, druk 1, 40 blz.
"De veilige haven binnengeloopen", door Johanna, handelt over een jongen, die bij zijn weldoenster geld ontvreemdt, valschelijk verdacht wordt een verrekijker te hebben gestolen, bekeerd wordt, naar zee trekt en ..., omkomt in de golven. Op een allernaarst plaatje zien we hem en zijn makkers, zonder een spier te vertrekken, naar de diepte gaan. Met meer lof noem ik van dezelfde hand; "Moeder's spreuk". Heel aardig en eenvoudig wordt daarin verteld van de hulpvaardigheid en mededeelzaamheid van Floris D. De belooning blijft niet uit: een rijk heer, die er van hoort, zorgt dat F. voor onderwijzer kan studeeren. Men zou zoo zeggen; nu dat gaat mooier, dan t in de wereld meestal gebeurt, maar we lezen op 't titelblad : een ware geschiedenis. "Klein Leentje of Eere zij God" van dezelfde, leert ons een meisje kennen, dat een ouden tuinman lezen leert en hem, van haar eigen geld, een bijbel geeft. Een goed boekje evenals "Sneeuwvlok en Bruinoogje", waarin Johanna zeer goed vertelt van een jongen, die iets, dat hem zeer lief is, van de hand doet om voor zijn zieke moeder versterkende middelen te koopen.Boekbeoordeling in Het Kind, 21-11-1908
Johanna

Sneeuwvlok en Bruinoogje, druk 2, 40 blz.
Geïll. omslag. Twee gekleurde plaatjes en 3 penteekeningen. Prijs 20 cent. Een lief boekje, met aantrekkelijken, leerzamen inhoud, en zóó eenvoudig, dat het niet gaat boven de bevatting van jongens en meisjes, die lezen kunnen. Vrouw Baanders is eene arme weduwe, heeft twee nog schoolgaande kinderen, en gaat vijf dagen in de week uit werken. Zij wordt echter ziek, waardoor de inkomsten vervallen. Hersteld, moet zij versterkende middelen gebruiken. Haar twaalfjarige jongen verkoopt zijn twee duiven, "Sneeuwvlok" en "Bruinoogje", aan een weldadige dame. Hierdoor krijgt hij geld, om zijn moeder te helpen, en wordt tuinmansjongen bij deze dame. Johanna vertelt dit alles op zeer onderhoudende wijze. Zij teekent naar 't leven. 't Is echt. De plaatjes zijn heel mooi. Groote letter. De Schrijfster zegt zelf, dat de strekking is, kinderen te leeren hun ouders lief te hebben en te steunen, en zich te verlaten op de betrouwbare beloften Gods. Aan deze strekking voldoet het frissche verhaal. Zulk een boekje, dat ons een schoon tafereel teekent van de wederzijdsche liefde tusschen moeder en kinderen, is vooral in onzen tijd een gulden boekske. Worde het door velen gelezen en - in beoefening gebracht. Zonder voorbehoud bevelen wij het aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1913

Johanna

Sneeuwvlok en Bruinoogje, druk 3, 32 blz.
Een hoogst eenvoudige geschiedenis van een jongen, die een paar duiven bezat en deze verkocht om voor zijn zieke moeder versterkende middelen te koopen. Wat dit offer kostte aan dien jongen, hoe voorbeeldig de verhouding van die arme weduwe tot haar kinderen is, 't wordt zoo verteld, dat de jonge lezers het boekje van a tot z zullen uitlezen. De opmerkingen tusschen het verhaal breken het verband niet en zullen ook gelezen worden. Er zijn geen gezochte ontmoetingen in, alles is even natuurlijk. 't Is een model-kinderboekje, dat niet door allerlei onwaarschijnlijkheden wordt ontsierd. 't Is een stukje kinderleven van de beste soort voor acht- tot tienjarige jongens en meisjes bestemd. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1918
Johanna

Sneeuwvlok en Bruinoogje, druk 4, 32 blz.
G. O. 3 t. d. t. 20 cent. Vrouw Baanders is een arme weduwe, heeft twee nog schoolgaande kinderen, en gaat vijf dagen in de week uit werken. Zij wordt echter ziek, waardoor de inkomsten vervallen. Hersteld, moet zij versterkende middelen gebruiken. Haar twaalfjarige jongen verkoopt zijn twee duiven, "Sneeuwvlok" en "Bruinoogje", aan een weldadige dame. Hierdoor krijgt hij geld, om zijn moeder te helpen, en wordt tuinmansjongen bij deze dame. Johanna vertelt dit alles op zeer onderhoudende wijze. Zij teekent naar 't leven. 't Is echt. De plaatjes zijn mooi. Groote letter. De strekking is, kinderen te leeren hun ouders lief te hebben en te steunen en zich te verlaten op de betrouwbare beloften Gods. Worde het door velen gelezen en - in beoefening gebracht. Zonder voorbehoud bevelen wij het aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929