Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marijo

Steffie's horloge, druk 1, 62 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 11 t.d.t. Dit boekje heeft een meesterlijk mooien omslag, die aan R. en M. Snapper alle eer aandoet, en die uitmunt door een prachtige kleurcombinatie van zwart, geel, rood en groen, een lust voor het oog. Steffie gaat logeeren bij tante Aagt op Molendorp. Ze heeft een armbandhorloge, dat ze kreeg op haar verjaardag. Dat gaat natuurlijk mee. Op Molendorp heeft ze als vriendin: Grietje, een moederloos meisje van 14 jaar, die voor haar vader het huishouden reeds doet. Bovendien werkt ze op het land als ze kan. Steffie vergeet haar horloge daar en Grietje breekt het glas. In haar angst durft ze 't eerst niet terug te geven. Toch doet ze het, juist op het moment als Steffie, die alles afgezocht heeft, er aan denkt dat ze het bij Grietje heeft laten liggen. In dit boekje waaien heel aantrekkelijk de geuren van het frissche, vrije buitenleven. Een enkelen keer heeft de fantasie de vertelster parten gespeeld: terwijl de bramen reeds rijp zijn, geuren de bloesems van de snijboonen niet meer ! Dat is ál te mooi! Het evangeliseerend element is zwak, maar de toon is Christelijk, ook is het milieu Christelijk. (Wij noteerden eenige zeer hinderlijke taalfouten, onderwerp in 4en naamval). We bevelen "Steffie's horloge" aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

Marijo

Steffie's horloge, druk 1, 62 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Steffie gaat logeeren bij tante Aagt in Molendorp. Ze ontmoet daar spoedig haar vriendin Griet, die door den dood van haar moeder de huishouding moet doen voor haar vader en broertje. Als Steffie daar is, laat ze haar horloge liggen. Griet vindt dat en breekt het glas. Ze durft het eerst niet terugbrengen. Later doet ze het, juist op 't oogenblik, dat Steffie er om komt vragen. Basje, het broertje van Gries, is ziek geweest en nog zeer zwak. Hij mag nu in den tuin van tante Aagt in de zon liggen, terwijl hij tevens versterkende middelen ontvangt. In het bosch beleven ze enkele avonturen met den boschwachter. Bij boer Japik krijgen ze van den boschwachter een kaart voor vrijen toegang. Veel bramen worden gezocht en jam gemaakt. Na de vacantie vertrekt Steffie weer naar huis. Algemeene op- of aanmerkingen: Een aardig verhaaltje. Vlot en boeiend geschreven. In den omgang tusschen Steffie en Griet zit opvoedkundige waarde. Griet is arm, maar dat is voor Steffie geen bezwaar om met haar om te gaan. Het kinderlijk geloof van Grietje is juist geteekend. Dit soort boeken wenschen we gaarne voor onze Z.S.-kinderen.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Steffie's horloge, druk 2, 62 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dit boekje beleeft een tweede druk. De Boekbeoordeeling 1937 schrijft ervan: Steffie gaat logeeren bij tante Aagt in Molenkamp. Zij ontmoet daar spoedig haar vriendin Griet, die door den dood van haar moeder de huishouding moet doen voor haar vader en broertje. Als Steffie daar is, laat ze haar horloge liggen. Griet vindt dat en breekt het glas. Zij durft het eerste niet terugbrengen. Later doet zij het, juist op het oogenblik, dat Steffie er om komt vragen. Basje, het broertje van Griet, is ziek geweest en nog zeer zwak. Hij mag nu in den tuin van tante Aagt in de zon liggen, terwijl hij tevens versterkende middelen ontvangt. In het bosch beleven ze enkele avonturen met den boschwachter. Bij boer Japik krijgen zij van den boschwachter een kaart voor vrijen toegang. Veel bramen worden gezocht en jam gemaakt. Na de vacantie vertrekt Steffie weer naar huis. Algemeene op- of aanmerkingen: Een aardig verhaaltje. Vlot en boeiend geschreven. In den omgang tusschen Steffie en Griet zit opvoedkundige waarde. Griet is arm, maar dit is voor Steffie geen bezwaar om met haar te gaan. Het kinderlijk geloof van Grietje is juist geteekend. Dit soort boeken wenschen wij gaarne voor onze Z.S.-kinderen. De firma Callenbach heeft dit boek keurig uitgegeven. Nieuwe spelling.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.