Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.H. van Maren

Spanning op de Salamander, druk 1, 86 blz.
prijs f 1,15; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Arend, zoontje van een scheepsbouwer, mag in de vacantie met zijn beide vrienden Leen en Huib een tocht over de rivieren maken in een motorboot. De monteur Berend heeft de leiding op "de Salamander". Een arme jongen, Dirk Kooy, mag ter beloning van een flinke daad ook mee. Arend voelt zich ver boven Dirk verheven en doet vaak lelijk tegen hem. Twee personen zorgen er voor, dat de tocht heel avontuurlijk wordt, Durkstra's vriend Pen en de landloper "Scheve Schalk". De landloper heeft een gouden horloge gestolen en dat op "de Salamander" verstopt. Dirks vader wordt van die diefstal verdacht. Straks blijkt de ware toedracht der zaak. Ook redt Dirk Arend van de verdrinkingsdood. Zo krijgt alles een "happy end". Strekking: Heel goed getroffen is de tekening van de strijd tussen goed en kwaad in het hart der jongens, vooral van Dirk. Daardoor is het karaktervormend. Ook wordt gewezen op de kracht van het gebed in deze strijd en op het geloofsvertrouwen, dat niet beschaamt; de onschuld komt nl. aan 't licht.
Conclusie: Ongetwijfeld een spannend jongensboek, waarvan - zie boven - veel goeds te zeggen valt. Toch vind ik het te gewild avontuurlijk, iets te geforceerd, waardoor de echtheid en natuurlijkheid inboet.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Spanning op de Salamander, druk 1, 86 blz.
Een vakantieverhaal met niet alleen avontuur, maar ook aardige karakterbouw is Spanning op "De Salamander", door G.H. van Maren. Dirk trekt een meisje juist voor een passerende auto weg. De eigenaar van de wagen blijkt een grote werf te bezitten en nodigt Dirk uit om met Arend, 's-mans zoon, en zijn twee vrienden ergens een oude schuit te gaan ophalen en zodoende een prettige vakantie door te brengen. Een zwerver, een tabaksdoos met een briefje, maken het geheimzinnig plezierig. Niet plezierig is het echter dat Dirks vader van diefstal verdacht wordt. Dit maakt Dirk nog eenzamer dan hij al was, want vooral Arend vindt dat joch met zijn gelapte broek eigenlijk ver beneden zijn stand. De zaak komt echter tot een goed einde en Dirk en zijn vader komen op de werf werken. Geschreven in protestantse geest. (geb. f 1,15)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

G.H. van Maren

Spanning op de Salamander, druk 2, 85 blz.
prijs f 1,25; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Enkele jongens maken met een motorboot een tocht. Ze maken heel wat mee, het wordt een avontuurlijke tocht. Onderling zit er ook wel het een en ander, wat aan het eind echter een bevredigende verklaring krijgt, zodat ze goed uit elkaar gaan.
Conclusie: Er gebeuren in dit verhaal wel spannende dingen, maar het geheel maakt een onbevredigende indruk, omdat er allerlei onwaarschijnlijkheden in voorkomen. De godsdienstige strekking is ook heel niet sterk, zodat we beter doen andere en betere lectuur te kiezen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.