Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ. Bik-Meima

Roekminah, druk 1, 60 blz.
prijs f 0,85; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek, leeftijd ± 9 jaar.
Inhoud: Door een aardbeving verliest Roekminah haar vader en door een ongeluk haar moeder en zusje. Ze wordt liefderijk opgenomen door een oom en tante, die Christenen zijn. Hier komt zij in aanraking met het Evangelie. Tijdens een bezoek aan haar zieke grootvader wordt ze ontvoerd door haar oom Soleiman, die haar in overleg met haar grootvader Mohammedaans zal opvoeden. Tijdens inkopen op de passar ziet ze de kokkie van haar oom. Soeparman. Verwaarloosd en ziek komt ze terug. Als ze beter is, wordt ze na het Paasfeest gedoopt.
Conclusie: Het boek laat goed zien de duisternis en de vijandschap van het heidendom. De godsdienstige strekking is oppervlakkig.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
J. Bik-Meima

Roekminah, druk 2, 75 blz.
prijs f 1,30 gecartonneerd; meisjesboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Een Javaans meisje, Roekminah, komt na het verlies van haar ouders en zusje terecht in het huis van een zendeling-onderwijzer. Later wordt ze, bij een bezoek aan haar Mohammedaanse grootvader, door een oom geschaakt. Ze komt toch weer terecht en wordt later gedoopt. Strekking: Echt christelijk leven zal ook anderen tot het Christendom trekken. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Leerzaam boekje voor grotere meisjes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.