Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronC.M. van den Berg-Akkerman

Saskia's vlucht, druk 1, 87 blz.
prijs gebonden f 2,30; geïllustreerd; meisjesboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Saskia Fransen kan niet goed meekomen op de Mavo, maar moet vooral van haar vader op deze school blijven. Haar rapport is echter niet best. Allerlei narigheden zijn hiervan het gevolg. Ze spijbelt en vlucht tenslotte weg en wordt ongemerkt in een verhuiswagen meegenomen. Zodra ze ontdekt is, kost het niet zoveel moeite om haar weer thuis te krijgen. Ze mag nu van de Mavo af.
Conclusie: Het verhaal bevat wel enige spanning, dat de kinderen er toe zal brengen het vlot uit te lezen. Het probleem van naar een bepaalde school "moeten" mag zeker ook wel de aandacht hebben. De vader blijkt nu niet direct een groot pedagoog te zijn en de uitleg, die hij van de gelijkenis van de talenten geeft, is er wel wat naast. Het geheel maakt een wat oppervlakkige indruk, vooral ook godsdienstig, zodat we het niet voluit aan kunnen bevelen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
C.M. van den Berg-Akkerman

Saskia's vlucht, druk 2, 87 blz.
prijs gebonden f 2,50; meisjesboek, leeftijd 11-13 jaar.
Inhoud: Saskia zit op de m.a.v.o. Ze is vorig jaar blijven zitten, maar het gaat nog niet. Ze spant zich wel in, maar 't lukt niet. Magda, haar zus, studeert juist erg gemakkelijk. Hoewel Saskia graag van de m.a.v.o. wil en haar klasseleraar in deze richting adviseert, moet ze van pa op de m.a.v.o. blijven. Na een fijne week bij oma te hebben doorgebracht 'loopt' ze weg. Wat een narigheid!
Conclusie: Godsdienstig opvoedkundig, stijl en taal goed. Een boek, dat niet alleen door meisjes gelezen moest worden, maar ook door de ouders. Doen we het wel juist?
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.
C.M. van den Berg-Akkerman

Saskia's vlucht, druk 3, 87 blz.
geb., leuk geïllustreerd, leeftijd 11-14 jaar. Geschikt voor meisjes.
Inhoud: Saskia zit voor de tweede keer in de eerste klas van de Mavo; veel liever zou ze naar de huishoudschool gaan. Vader wil dat niet, maar oma begrijpt haar. In een moedeloze bui fietst ze van huis weg. Ze klimt in een verhuiswagen en gaat slapen onder de dekens. Na een lange reis komt ze eindelijk weer thuis. Nu begrijpt vader, dat Saskia toch wel naar een andere school zou moeten.
Conclusie: Dit boekje is vooral geschikt voor dc oudsten. Godsdienstig is het aan te bevelen. Prima karaktertekening. Goed verteld - een spannend boek.
Eindoordeel: warm aanbevolen. C. L. M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.