Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Stille nacht, druk 1, 53 blz.
G.K.C.B. 7 t.d.t. Amad en Nana, twee Indische kinderen, zijn door een inlandse zendeling enigszins bekend gemaakt met het Evangelie. Toch zit de angst voor boze geesten er nog diep in. Dit blijkt als zij op Kerstavond wat laat in 't bosje gebleven zijn, en er dan een schermutseling plaats vindt tussen extremisten en Hollandse troepen. De kinderen zijn in een holle boom weggekropen en durven niet te voorschijn komen. Er blijft na het gevecht een afdeling soldaten achter. Een van hen hoort, hoe Amad „Stille nacht" zingt. Dit doet hij om de boze geesten te verjagen. Hij gaat nu op zoek, maar ontdekt eerst de kinderen niet. Als hij daarna ook het lied zingt, gaan Amad en Nana meezingen, en zo vindt hij hen ten slotte. Hij krijgt van de wachtcommandant verlof, om de kinderen naar huis te brengen, en viert met hen het Kerstfeest. Dit is een heel goed verteld verhaal, actueel en recent. Ook instructief, omdat de kinderen er allerlei dingen uit leren kunnen inzake het leven in Indië. (Wij noteerden een onjuistheid bij de beschrijving van de rijstcultuur). Hier is een sterke prikkel tot het steunen van het Zendingswerk; Christus kwam om de zonde te verzoenen en het werk van boze geesten te breken. Onvoorwaardelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

K. Norel

Stille nacht, druk 1, 53 blz.
STILLE NACHT, door K. Norel. Prijs f 0,70; gebonden; geïll.; jongens-en meisjesboek; ill. niet mooi.
Inhoud: Speelt in Oost-Indië in onze tijd. Karel van Dijk is daar als militair. In "Kerstnacht" op patrouille. Kan daardoor het Kerstfeest in de barak niet meevieren. Ontmoeting met een inlandse jongen en een meisje, die zich verscholen hebben tijdens een schietpartij. Met deze kinderen mee naar de dessa. Daar viert Karel van Dijk met de inlanders toch nog Kerstfeest. Gebruik van Heer. Boom met lichtjes wordt terloops genoemd.
Conclusie: Goed kinderhoek. Van inhoud valt nog wat te leren. Zendingswerk komt er in uit!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Stille nacht, druk 1, 53 blz.
In verband met de Kersttijd willen wij tot slot nog wijzen op drie bijzondere boekjes. Vooreerst dan Stille Nacht door K. Norel. Hoofdpersoon in dit stukje Indonesische leven zijn een jongen, een meisje en een Nederlandse militair. De kinderen zijn bang voor boze geesten en voor alle "blanda's". Maar het Kerstlied "Stille Nacht" brengt blank en bruin tot elkander. Een bekoorlijk en leerzaam verhaal.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.

K. Norel

Stille nacht, druk 2, 52 blz.
prijs 90 cent gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Amad en Nana, twee Javaanse kinderen, moeten de vogels van het rijstveld verjagen. Als ze door het bos naar huis gaan horen ze schieten; ze durven niet verder en kruipen in een holle boom. Om de boze geesten te verdrijven zingen ze "Stille nacht"; ze worden door een Nederlandse schildwacht gevonden en thuis gebracht, waarna blank en bruin "Kerstfeest" viert. Strekking: De boze geesten zijn door de Heere Jezus overwonnen. Blank en bruin moeten op dezelfde wijze gered worden. Gebruik van Heer.
Conclusie: 't Verhaal draait ons de Kerstgeschiedenis - maar juist dáár wordt heel weinig van verteld.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.