Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Snoep Jr.

Storm uit het zuiden , druk 1, 207 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 12-14 jaar; Vaderlandsche geschiedenis.
Korte inhoud: Henk en Geurt Rijkers zijn een paar Dordtsche jongens uit den tijd van Koning Willem I. Ze zien den Prins van Oranje, den held van Waterloo, als hij de oude Merwedestad bezoekt. De jongens ondervinden veel lief en leed. Ze hooren van de opstand der Belgen in 1830. Hun broer Anton trekt met duizenden andere vrijwilligers mee op, om de Belgen te gaan bevechten. Hoe leven Henk en Geurt mee met de spannende gebeurtenissen, waarvan ze hooren op school, in de stad en uit de brieven van Anton. Hoe vurig bidt Grootvader Rijkers voor het behoud van zijn kleinzoon, die ginds op het slagveld omringd is van zoo vele gevaren. Hoe verheugt zich ook de oude dominee Van Rooten, als Anton eindelijk behouden weerkeert. God maakt alles wel. Algemeene op- of aanmerkingen: Voor dit degelijke, leerrijke en boeiende jongensboek niets dan lof. De schrijver, die weet op wat voor wijze hij onze jongens vangen moet, heeft opnieuw door dat gezond Christelijke werk onze jeugd aan zich verplicht.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
J. Snoep Jr.

Storm uit het zuiden , druk 1, 207 blz.
G. K. 0. 7 z. p. 11 t. d. t. f 0.90, gec. f 1.-, geb. f 1.50. "Storm uit het Zuiden" draagt tot ondertitel: Historisch verhaal over de Gebeurtenissen van 1830-'33. Het heeft een prachtigen suggestieven omslag, waarin uit een oogpunt van compositie en van kleur inderdaad veel is bereikt. Uit de historie van Dordt gaf deze auteur reeds meer dan één zeer geslaagd verhaal. Is het wonder, dat we ons met een zekere behaaglijkheid schikken, om met deze nieuwe "Snoep" kennis te maken? En we zijn niet teleurgesteld. Het boek behelst een stuk minder bekende vaderlandsche geschiedenis, uitstekend geschreven, zeer onderhoudend verteld. We maken kennis met Henk en Geurt en Nel en Anton en vader en Grootmoeder en moeder en nog meer menschen. We maken ook avonturen mee van Henk en Geurt. Maar hoofdzaak is het optrekken van de Dordtsche schutterij, waarbij ook Anton behoort, naar het opstandig gebied. De tocht van den kroonprins door Brussel wordt beschreven; de heldendaad van v. Speyk; het beleg van den Citadel te Antwerpen; alles in levendige bewoordingen. Maar ook lezen we van het sterke Godsvertrouwen en het berustend overgeven van Grootvader, Vader en Moeder. Het ziek- en sterfbed van Jan van Zomeren, een schoolmakker, zal ongetwijfeld indruk maken. We vinden dit boek kostelijk om zijn Christelijken toon, om zijn weldadig aandoende sfeer, om formeele en materieele deugden. De hoofdstukken 8 en 12 staan echter bij de andere ten achter. En de plaatjes kunnen we, al zijn ze van een vakman, met den besten wil niet mooi vinden; ze zijn veel te grof. Overigens begroeten we dit fraaie boek met onvermengde vreugde; het is zéér geschikt voor de oudere jongens.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

J. Snoep Jr.

Storm uit het zuiden , druk 2, 208 blz.
Jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-15 jaar; Vaderlandsche geschiedenis.
Korte inhoud: Henk en Geurt Rijkers zijn een paar Dordtsche jongens uit den tijd van Koning Willem I. Ze zien den Prins van Oranje, den held van Waterloo, als hij de oude Merwedestad bezoekt. De jongens ondervinden veel lief en leed. Ze hooren van den opstand der Belgen in 1830. Hun broer Anton trekt met duizenden andere vrijwilligers mee op om de Belgen te gaan bevechten. Hoe leven Henk en Geurt mee met de spannende gebeurtenissen, waarvan ze hooren op school, in de stad en uit de brieven van Anton. Hoe vurig bidt Grootvader Rijkers voor het behoud van zijn kleinzoon, die ginds op het slagveld omringd is van zoo vele gevaren. Hoe verheugt zich ook de oude dominé Van Rooten, als Anton eindelijk behouden weerkeert. God maakt alles wel. Algemeene op- of aanmerkingen: Voor dit degelijke, leerrijke en boeiende jongensboek niets dan lof. De schrijver, die weet op wat voor wijze hij onze jongens vangen moet, heeft opnieuw door dat gezond Christelijke werk onze jeugd aan zich verplicht.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
J. Snoep Jr.

Storm uit het zuiden , druk 3, 208 blz.
G.K.C.B. 7 z.p. 11 t.d.t. "Storm uit het Zuiden" draagt tot ondertitel: Historisch, verhaal over de Gebeurtenissen van 1830—'33. Het heeft een prachtigen suggestieven omslag, waarin uit een oogpunt van compositie en van kleur inderdaad veel is bereikt. Uit de historie van Dordt gaf deze auteur reeds meer dan één zeer geslaagd verhaal. Het boek behelst een stuk minder bekende vaderlandsche geschiedenis, uitstekend geschreven, zeer onderhoudend verteld. We maken kennis met heel wat menschen, en beleven de avonturen mee van Henk en Geurt. Maar hoodzaak is het optrekken van de Dordtsche schutterij, waarbij ook Anton behoort, naar het opstandig gebied. De tocht van den kroonprins door Brussel wordt beschreven; de heldendaad van Van Speyk; het beleg van den Citadel van Antwerpen; alles in levendige bewoordingen. Maar ook lezen we van het sterke Godsvertrouwen van Grootvader, Vader en Moeder. Het ziek- en sterfbed van Jan van Zomeren, een schoolmakker, zal ongetwijfeld indruk maken. We vinden dit boek kostelijk om zijn Christelijken toont, om zijn weldadig aandoende sfeer, om formeele en materieele deugden. De hoofdstukken 8 en 12 staan echter, bij de andere ten achter. Overigens begroeten we dit fraaie boek met onvermengde vreugde; het is zéér geschikt voor de oudere jongens.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941