Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Hoogeveen

Strijd om een kievitsei, druk 1, 56 blz.
prijs f 1,10 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Hans en Jaap zijn twee verwoede kievitseieren-zoekers. Ze loeren allebei op hetzelfde kievitspaar. maar willen dat voor elkaar niet weten, tot ze op een morgen tegelijk het eerste ei vinden. Ze maken er geen ruzie om (wel een wonder) en melden zich als vinders. Groot is de verrassing, dat zij de eersten van het hele land zijn en daarom met de burgemeester naar de koningin mogen gaan. Strekking: Vlekken op een schrift zijn lang zo erg niet als vlekken in het hart. Deze les krijgt Hans van zijn grootvader. De vlekken in het hart kunnen slechts uitgewist worden door Jezus' bloed.
Conclusie: Een heel goed jongenshoek met de nodige spanning. De strekking van het verhaal loopt als een draad door het boek zonder opdringerig te worden. Het is vlot geschreven en typeert juist en geestig de gedachten van jongens.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Strijd om een kievitsei, druk 2, 56 blz.
prijs gecartonneerd f 1,25; jongensboek.
Inhoud: Hans en Jaap zijn twee schoolvriendjes. Samen zijn ze op zoek naar een kievitsei, maar zij willen het voor elkaar niet weten. Op een morgen zijn ze echter allebei tegelijk in een weiland en vinden tegelijk een nest met een ei. Dit blijkt het eerst gevonden kievitsei te zijn van dat jaar en Hans en Joop gaan nu met de burgemeester dit ei aanbieden aan de koningin. Ze krijgen elk f 12,50 als beloning. De opa van Hans heeft eens verteld dat het veel erger is om een vlek te maken op je hart door een verkeerde daad, dan een vlek te hebben in je schrift. Hans en Jaap hebben Bertus, de zoon van de burgemeester, geplaagd, zodat Bertus ziek is. Hans voelt dit als een vlek op zijn hart en stelt nu Jaap voor om van het geld, dat ze gekregen hebben, wat lekkers voor Bert te kopen. Hans weet nu ook dat hij bidden mag tot God, die om Jezus' wil al zijn vlekken uitwist. Strekking: godsdienstig en opvoedkundig.
Conclusie: Een goed boekje voor jongens van ongeveer 10 jaar. De inhoud is echt christelijk te noemen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
H. Hoogeveen

Strijd om een kievitsei, druk 3, 56 blz.
prijs gebonden f 1.55; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 9-13 jaar.
Inhoud: Hans vindt samen met zijn schoolvriend Jaap een kievitsei. Eerst nog even strijd wie nu de eerste is. Tenslotte doen ze samen. Het blijkt landelijk het eerste ei te zijn. Samen met de burgemeester mogen ze het naar de koningin brengen.
Conclusie: Een goed jongensboek met echt menselijke trekjes van afgunst en minder mooie gedachten. Ook met berouw en schuldbelijdenis voor zwarte vlekken in de ziel. Soms wat ouderwets van taal en stijl.
Eindoordeel: warm aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.