Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. Grimme

Storm over Bronckhorst, druk 1, 125 blz.
prijs f 1,55; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt over gebeurtenissen in het verre verleden. Het speelt zich af in de tijd van de strijd tussen de kastelen, de van Heeckerens tegen Bronckhorst. Een belangrijke figuur in dit boekje is Eggert. Hij wil zich wreken op iemand, die het huis van zijn vrienden zo maar in brand gestoken heeft. Wanneer Eggert hem na een beleg van Bronckhorst in handen krijgt, durft hij zijn vijand niet te doden, maar neemt hem mee naar huis, opdat hij van zijn wonden zal kunnen genezen. Dit geeft Eggert vrede.
Conclusie: Dit spannend geschreven boekje heeft een christelijke strekking. Het zal de jongens zeker boeien. Daarom is het voor onze kerst-uitdeling zeer geschikt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
A. Grimme

Storm over Bronckhorst, druk 1, 125 blz.
Storm over Bronckhorst door Aart Grimme speelt in Gelderland tijdens de veertiende eeuw. In een machtsstrijd tussen de heer van Bronckhorst en die van Heeckeren moeten de boeren het ontgelden, bijzonder de jonge Eggert. Maar hij leert van pater Berend zijn vijand te vergeven en goed te doen. Het verhaal is wat omslachtig verteld, ofschoon het door dit gebrek nu ook duidelijk genoeg is voor jongens van een jaar of tien. Oudere jongens zal het misschien niet boeien, omdat die meer tempo gewend zijn. Het verhaal bevat overigens mooie lessen voor wie de stijl kan verduwen.(geb. f 1,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.

A. Grimme

Storm over Bronckhorst, druk 2, 126 blz.
prijs f 2,10 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: In de tijd der Hoeken en Kabeljauwen woedt in Gelderland de strijd tussen Heeckeren en Bronckhorsten. Het kasteel Bronckhorst wordt belegerd. Omliggende hoeven gaan in vlammen op. Eggert en Gerlach strijden dapper mee en weten hulp te halen. De jongens ontmaskeren een spion, ze nemen hem zelfs gevangen, maar schenken hem genade. Dat geeft vrede. Strekking: Opvoedkundig: kennis van de vaderlandse geschiedenis. Godsdienstig: het is opdracht van God om vijanden lief te hebben.
Conclusie: Een spannend boek, goed en toch niet ruw geschreven. Godsdienstige strekking positief.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.