Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronGera van Schouwenburg

Zes emmers Zeeuwse mosselen, druk 1, 46 blz.
Een zeer godsdienstig verhaal in protestantse geest schreef Gera van Schouwenburg: Zes emmers Zeeuwse mosselen.Maaike is bij grootmoeder opgevoed. Nu die dood is, komt ze bij haar moeder en stiefvader. Ze hebben een kraam op de kermis. Op een keer mag Maaike mee naar de Zondagsschool, maar vader Ko houdt niet van die "fijnigheid". Als ze met Kerstmis weer wil gaan, zegt hij: "Als je zes emmers Zeeuwse mosselen raapt" Maaike krijgt deze onmogelijke opgaaf klaar.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

Gera van Schouwenburg

Zes emmers Zeeuwse mosselen, druk 1, 46 blz.
in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Een kermismeisje komt in aanraking met het evangelie, zij mag naar het Kerstfeest, als ze zes emmers mosselen bijeenzoekt. Ze vraagt om hulp aan God en bereikt haar doel. Ze mag naar het Kerstfeest en vindt de liefde Gods ook voor haar. Strekking: Het ruwe kermisleven als achtergrond in dit boek laat ons als een lichtend voorbeeld daartegenover zien het verlangen van dit meisje naar een ander leven, met God. Gebruik van Heer.
Conclusie: Enigszins gekunsteld boekje, dat hier en daar onlogisch in elkaar zit. Van 't ruwe kermisleven gaat meer indruk uit dan van hetgeen geestelijk in dit boekje ter sprake komt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.