Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Johanna

Teruggebracht , druk 1, 40 blz.
Betsy Voortman, een alleszins aantrekkelijk kind, wordt door een harer vriendinnetjes verleid, om hare moeder te bestelen. Zij komt daarbij van kwaad tot erger. Door herhaling dezer zonde wordt haar geweten, 't welk eerst luide sprak, veel tot zwijgen gebracht. Doch de omgang met een ander vriendinnetje, dat God vreest en met wie zij naar de Zondagsschool gaat, wordt haar tot zegen. De bezoeken, die zij met dit vriendinnetje aflegt bij hare kranke Zondagsschoolonderwijzeres, inzonderheid de ernstige gesprekken, die deze met haar houdt, brengen haar tot berouw en bekeering. "Eene ware gebeurtenis", meldt het titelblad. En wij zullen het gelooven, maar betwijfelen zeer, of het de Schrijfster wel gelukt is, deze ware gebeurtenis op natuurlijke wijze na te vertellen. Wij achten de inkleeding vrij onnatuurlijk. Op bladz. 10 zegt de verleidster ronduit: "Zie je geen kans om wat geld weg te kapen?" En op bladz. 12 pas antwoordt Betsy: "Maar dat zou toch stelen zijn! Onnatuurlijk is ook, dat Betsy's moeder nooit iets van diefstal bemerkt, ofschoon zij (bladz. 27) geene enkele boodschap meer verrichtte zonder geld achter te houden. Is het ook niet aan bedenking onderhevig, dat het afgedwaalde meisje zich toch zoo zeer aan zulk een Zondagsvriendinnetje blijft hechten? Wij doen maar eenige grepen, doch de geheele inkleeding van het verhaal dunkt ons onnatuurlijk. Taal en stijl zijn tamelijk. Te roemen valt er evenwel niet. Op bladz. 4 en 10 vinden wij "heerlijkheden" in plaats van lekkernijen. Bij "oppeuzelde", bladz. 9, vroegen wij : Weet de Schrijfster niet, dat peuzelen een vorm van eten is? De toespraak van Juffr. van Someren (bladz. 26.) achten wij in een kinderboekje misplaatst. Een volzin als deze: "Met een afschaduwing van dat groot oneindig mededoogen, waarmede de Heiland der wereld op gevallen zondaars nederziet", (bladz. 35) is geene kindertaal. Meestal spreekt Johanna van Heer, doch eene enkele maal troffen wij aan : Heere Jezus. De uitvoering van dit boekje is zeer net. Groote letter. Duidelijk sprekende plaatjes. Moesten wij op den vorm en op den inhoud aanmerking maken, de strekking van dit werkje is zeer belangrijk en geheel overeenkomstig Gods Woord. Het bedoelt, den gezegenden invloed te doen uitkomen van den omgang met een godvreezend kind, en daartegenover het schadelijke van het verkeeren met kinderen uit gezinnen, waar God niet wordt gediend. Inderdaad eene zaak van het hoogste belang. Menig ouder let er te weinig op, welke kameraden zijne kinderen hebben. Ook stelt Johanna het gevaarlijke van den eersten stap op het pad der zonde duidelijk in het licht. Deze dingen kunnen onzen kinderen niet te vaak en niet ernstig genoeg onder het oog worden gebracht. Daarom durven wij dit werkje, ten spijt der ingebrachte bezwaren, ten slotte toch aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1901

Open Jachin-boekbeoordelingen.


Johanna

Teruggebracht , druk 2, 54 blz.
Betsy Voortman, een alleszins aantrekkelijk kind, wordt door een harer vriendinnetjes verleid, om haar moeder te bestelen. Zij komt daarbij van kwaad tot erger. Door herhaling van deze zonde wordt haar geweten, 't welk eerst luide sprak, veelzins tot zwijgen gebracht. Doch de omgang met een ander vriendinnetje, dat God vreest en met wie zij naar de Zondagsschool gaat, wordt haar tot zegen. De bezoeken, die zij met dit vriendinnetje aflegt bij haar kranke Zondagsschoolonderwijzeres, inzonderheid de ernstige gesprekken, die deze met haar houdt, brengen haar tot berouw en bekeering. "Een ware gebeurtenis", meldt het titelblad. Taal en stijl zijn goed verzorgd. Meestal spreekt Johanna van Heer, doch eene enkele maal troffen wij aan Heere Jezus. De uitvoering van dit boekje is zeer net. Groote letter. Duidelijk sprekende plaatjes. De strekking is zeer belangrijk en geheel overeenkomstig Gods Woord. Het bedoelt, den gezegenden invloed te doen uitkomen van den omgang met een godvreezend kind, en daartegenover het schadelijke van het verkeeren met kinderen uit gezinnen, waar God niet wordt gediend. Inderdaad een zaak van het hoogste belang. Menig ouder let er te weinig op, welke kameraden zijn kinderen hebben. Ook stelt Johanna het gevaarlijke van den eersten stap op het pad der zonde duidelijk in het licht. Deze dingen kunnen onzen kinderen niet te vaak en niet ernstig genoeg onder het oog worden gebracht. Daarom bevelen wij dit werkje van harte aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1917

Open Jachin-boekbeoordelingen.


Johanna

Teruggebracht , druk 2, 54 blz.
De 11-jarige Betsy komt er door den slechten invloed van een vriendinnetje toe, van haar moeders boodschappen-centen wat achter te houden, om dat vriendinnetje ook eens te kunnen trakteeren. Na langen inwendigen strijd bekent ze bij het sterfbed van haar Zondagsschoolonderwijzeres alles, eerst aan deze en later aan haar moeder. Zij breekt met haar slechte vriendinnetje en kan later door moeder aan de jongere zusjes als voorbeeld worden voorgehouden. Er is in dit boekje veel, dat aantrekt. De schildering van Betsy's strijden tegen de verzoeking, van de listigheid harer verleidster, van haar strijd en berouw, van de heerlijkheid, waarvan het sterfbed eener Christin getuigen kan, 't is alles, ook voor kinderen, in lezenswaardigen vorm gegeven. Als de schrijfster evenwel 11 à 12-jarige meisjes met haar Zondagsschooljuffrouw over de geestelijke dingen laat praten, schetst zij, vreezen wij, niet naar het leven, ,al noemt zij haar verhaal „een ware gebeurtenis". Of een jong, gezond meisje, ook al houdt zij veel van haar juffrouw, wel ooit den wensch zal uiten, met haar mee te gaan naar den hemel, wagen wij te betwijfelen. Dat men de kinderen in de boekjes toch nuchter late blijven en vooral niet over-geestelijk late worden. Zij staan anders zoo ver van de kleine lezers af. Ondanks dit bezwaar, dat trouwens slechts enkele kinderschrijvers weten te ondervangen, bevelen wij het boekje toch wel aan, in 't bijzonder voor 11 à 12-jarige meisjes. Taal en stijl geven geen aanleiding tot opmerking. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1917