Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 3
In de WIRTZ-SERIE is naast
Nick van den Bovenmeester
ook verschenen:
THIJS EN THOR
DOOR W.G. VAN DE HULST.

De pers beoordeelde dit nieuwe werk van den bekenden auteur ongemeen gunstig. - Als leesboek voor het zesde en zevende leerjaar is het uitnemend geschikt.

ENKELE BEOORDEELINGEN:

De lezer kent wellicht mijn bezwaar tegen het doorloopend leesboek. Het is zoo moeilijk to verdeelen in lessen, in geheelen.....
De vanzelf sprekende verdeeling en afperking en concentratie van arbeid mist het doorloopend leesboek.
Daar is maar een kans tegen dat gevaar.
Dat het doorloopend leesboek in zijn geheel en in de details zoo hoog staat, dat het van het begin tot het eind den geest prikkelt, het hart doet popelen, de tong aanzet tot zeggen met alle kracht, in telkens afwisselend, nieuw gevoel en veranderde intonatie.
Indien een, dan staat Van de Hulst's boekje zoo hoog.
Een pakkende historie en in de details zoo hoog gehouden, dat -- ik twijfel niet -- de leestoon ook zijn kracht en opgewektheid bewaren zal tot het einde toe....
Zonder ontroering is er geen goed luid lezen, zal men ook niet lezen. Er moet klank zitten in het proza, de klank, die komt uit het hart en zijn duizend roerselen.
Die klank zit ook in Thijs en Thor.
Van de Hulst en Wirtz hebben onze school en haar litteratuur werkelijk wederom verrijkt en verfraaid. Met zulke boekjes moeten de kinderen wel lezen leeren. Zelfs vermoed ik, al doet de onderwijzer het slecht voor. Hoewel, daar is met zulke boekjes al weinig kans voor.
H. J. VAN WIJLEN in "De School met den Bijbel".

Thijs is een oude knecht, Thor zijn trouwe trekhond. Lief en leed van deze beide verschoppelingen worden in dit goed geschreven, gevoelige verhaal geschetst....
Een verblijdende aanwinst van goede kinderlectuur.... Een boekje, dat we een ruime verspreiding toewenschen.
FELIX ORTT in "De Vrije Mensch".

De Ned. Vereen. tot bescherming van Dieren wendt zich voor haar goed streven in dezen tijd vooral tot de kinderen. Wanneer zij nu het hart van de kinderen openen wil voor het leven van het dier, laat zij dan dit boek eens bij duizenden verspreiden! Het is de heel eenvoudige geschiedenis van een ouden man en een ouden hond, zoo uitnemend verteld, dat mij geen beter propaganda voor dieren-bescherming mogelijk lijkt....
G. SCHRIJVER in "De Nederlander".

Een prachtig, innig, mooi gevoelvol boekje. Het is de eenvoudige geschiedenis van een mensch en een dier. Oude Thijs, de knecht van den melkboer, een verschoppeling en Thor, de hond van den melkboer, die de kar moet trekken, ook een verschoppeling. - De liefde die er tusschen deze twee bestaat, het boerenhuisgezin 't Blauwhek, waar zij zomers, 's morgens als 't nog donker is, de melk gaan halen, waar Thijs een warm kopje koffie en Thor de velletjes van de worst krijgt, de scheiding van Thijs en Thor, omdat Thijs in het oude-mannenhuis wordt opgenomen, waardoor Thor nog erger verschoppeling wordt door de ruwe behandeling van den nieuwen knecht, eindelijk de redding van den hond door kleine Geertje van 't Blauw-hek en de blijde ontmoeting van beiden, baas en hond met elkaar, dat alles is met zulk een goede pen en zulk een warm hart neergeschreven, dat ik dit eenvoudige boekje reken onder het beste wat or in dit jaar voor jeugdlectuur uitkwam.
"De Hollandsche Lelie".

't Is het samengestrengeld leven van den ouden mensch en den ouden hond, wat hier met een fijne, gevoelvolle pen beschreven is. De uitbeelding van dat innig samengroeien is echter niet bedoeld als een leerboek voor dierenhescherming in de eerste plaats, evenmin als Jack London, Olivier Curwood of Mark Twain ooit vooropstelden een werk te schrijven, dat een eereplaats zou verdienen in de boekerij van een dierenvriend... Dit roerende verhaal van Thijs en Thor is den heer W.G. van de Hulst, onopzettelijk uit het hart geweld. Daarom ook is 't zoo heerlijk!
De heer Van de Hulst is een fijne opmerker met een gevoelvol hart, wat ons van af de eerste bladzijde treft ...
Ik ben er me wel degelijk bewust van, dat deze schets slechts een heel onvolledig gedacht geeft van het heerlijke werkje, dat in geen boekerij, zij 't van kinderen of volwassenen mag ontbreken. Veel meer aanhalingen lagen me in de pen, .... omdat ze zoo aangrijpend, zoo overweldigend zijn in al bun ongekunsteldheid . . .......Waartoe echter dit aanwijzen en dat prijzen? Het geheele werkje is een d.oorleefde en doorvoelde levenservaring, vol van tallooze schoonheden, dat den schrijver een eereplaats verwerven zal in het hart van elken jongen of ouderen lezer. Naast de reeds besproken werken van Jack London, van Olivier Curwood, van Mark Twain, mocht aan "Thijs en Thor" van W.G. van de Hulst de van rechtswege toekomende plaats in deze schetsen niet ontzegd worden.
EDWARD PEETERS, Vlaamsch Opvoedkundige in een uitgebreide studie in "De Dierenvriend".

Van de Wirtz-serie las ik slechts een boekje : "Thijs en Thor" : een hondengeschiedenis. Als alles zoo goed is als dat, is het uitnemend. Van dat boekje heeft ons gezin genoten. Het is zoo gezond, reeel en innig tegelijk; wekt liefde voor menschen en dieren ; heeft zijn spanning, die niet te sterk wordt, en een klein sprankeltje goede humor. Mijn kinderen zaten er heelentaal in! Het is voor het Christelijk gezin, maar ik geloof, dat ook anderen ervan zullen genieten.
Prof. R. CASIMIR in "School en leven".
Omschrijving inhoud in boek
W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 3
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk; geschikt voor jongens en meisjes van 10-14 jaar. 3e druk. Omvang 123 bladz., met 28 ill. van Jan Franse. Prijs f 0 80 ing. Groote uitgave, 2e druk, in de serie "Mijn Bibliotheek" f1.75 geb.
Korte inhoud: Van een eenvoudig "gegeven" : Thijs een 70-jarigen grijsaard, en Thor, een leeljken hond, heeft de schrijver een interessant verhaal opgebouwd. Oude Thijs haalt iederen morgen om 6 uur bij een boer buiten de stad met z'n hondenkar melk voor een melkslijter. Thijs en Thor zijn trouwe vrienden, die elkaar begrijpen. Geertje, het dochtertje van den boer met haar liefhebbend hartje, behoort ook weldra tot de vrienden. Maar de melkslijter en zijn zoontje en de knecht behooren tot de vijanden van den hond, van wie hij heel wat moet verduren. Als oude Thijs ziek wordt, moet de knecht zijnh werk doen. Deze beult den hond af. In de ziekenzaal van het Oudemannenhuis ligt oude Thijs te piekeren over de slechte behandeling, die Thor ondervindt. Hij weet te bewerken, - en Geertje is daarbij z'n trouwe hulp - dat Thor door den boer wordt gekocht. Zoo begint weer het goede leventje voor Thor.
Beoordeeling: Zooals het bij haast al de boeken van dezen schrijver is, 't zit hem niet in de eerste plaats in "w a t" hij vertelt, maar "h o e" hij dat doet. Dit verhaal is een illustratie van Spreuken 12:10: "De rechtvaardige kent het leven van zijn beest", 't Is boeiend verteld. De schrijver sleept u mee en ge gaat u èn voor Thijs èn voor Thor interesseeren. 't Is de sfeer, die de schrijver weet te scheppen, en die onze jongens telkens weer doet grijpen naar zijn boeken. Hij weet zoo zuiver te ontleden het verborgen zieleleven van zijn helden, onverschillig of dat kinderen of grijsaards zijn. Wat heeft hij 't kleine gebeuren van 't leven rondom goed bekeken. Inhoud, strekking, taal en stijl zijn uitnemend. Voor onze schoolbibliotheek kan ik vooral de groote uitgave van harte Aanbevelen. G. Dick

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 6, 94 blz.
Prijs f 1; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Ouwe Thijs, reeds 70 jaar oud, is knecht bij een melkboer en moet, met behulp van Thor, zijn oude hond, elke morgen melk halen bij de hofstee "'t Blauwhek". Eindelijk kan hij niet meer en wordt opgenomen in het Oudeliedenhuis. Thor krijgt het nu zeer slecht, maar wordt door toedoen van Geertje door haar vader, de boer van "'t Blauwhek" gekocht, zodat Thijs en Thor beiden een goede oude dag hebben.
Conclusie: Een mooi boek, dat reeds zijn zesde druk zag. Het zal door de kinderen graag gelezen worden. De rechtvaardige kent het leven van zijn beest. Een boek, dat de liefde tot de dieren als schepselen van God bevordert.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 6, 94 blz.
G.K.C.B. 11 t.d.t. De belevenissen van de oude Thijs en zijn goeie, brave trekhond Thor. Uit rechtstreeks Evangelisatie-oogpunt bezien biedt dit boekje niet veel. Uit een oogpunt van vertelkunst vinden wij het kortaf best! Reeds de titel is een mooie vondst. Geen wonder, dat 't al een 6e druk beleeft. 't Verhaal heeft een mooie strekking. Het is nergens prekerig, maar het behelst een pakkende, krachtige opwekking voor de tekst, die vooraan is afgedrukt: Spr. 12 : 10. 't Godsdienstig element vloeit er telkens als vanzelf doorheen, niet gewild en opzettelijk, maar eenvoudig en goed: op pag. 28 nog wat zwak, pag. 29 wat meer en beter, pag. 34 en 35 heel mooi, pag. 67 roerend. Treffend is ook pag 61: niet maar geen kwaad doen, doch: goed doen. Een klein vlekje op pag. 83: jouw goede engel. Vader en zoon V. d. Hulst hebben beiden een heerlijke gave. Men moge — en o.i. terecht — bezwaren hebben tegen het gefilosofeer over wat er in een dierenbrein omgaat; doch als er één is, die een dier, hier een hond, in zijn verhaal goed kan inschakelen, is het V. d. Hulst! Verhaal en illustratie — beide leven. Ondanks het onmiskenbaar tekort aan evangelisatie-strekking bevelen we om zijn overige bijzondere qualiteiten „Thijs en Thor" aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 7, 93 blz.
prijs f 1,15; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-12 j.
Inhoud: We hebben hier het ontroerende verhaal van een oude man en zijn hond, die zo aan elkaar gehecht zijn. Iedere morgen moeten ze met een hondenkar melk halen bij een boer. Het dochtertje van de boer hecht zich ook aan Thor. Als Thijs ziek wordt, moet een ander met de hond omgaan, die nu een slecht leven heeft, maar Geertje weet er voor te zorgen, dat de hond het goed krijgt tot blijdschap van zijn oude baas. Strekking: "De rechtvaardige kent het leven van zijn beest."
Conclusie: Een prachtig boek, van een echt Christelijke geest doortrokken. De oude Thijs is in zijn eenvoudige en kinderlijke godsvrucht kostelijk getekend.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 8, 91 blz.
prijs f 1,20; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Thijs, knecht bij een melkboer, haalt elke dag melk bij de boer met zijn trekhond Thor. Thijs is verknocht aan Thor, maar de melkboer met zijn zoontje en andere knecht haten het beest. Thijs komt in het oudemannenhuis terecht. Thor heeft een "hondenleven" in de ware zin, maar komt door bemiddeling van Thijs op de boerderij, waar hij steeds melk haalde. Hiervoor zorgt hij door bemiddeling van een klein meisje, dat op de boerderij woont en die vader en moeder er toe weet over te halen. Strekking: Een dier is niet "maar een dier", maar een wezen, een schepsel Gods, dat met eerbied dient te worden behandeld.
Conclusie: Een goed boek, dat zeker verantwoord onze jongeren in handen gegeven kan worden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 9, 91 blz.
prijs gebonden f 1,20; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Thijs, oude knecht van een melkboer, is zeer gehecht aan z'n hond. In een rusthuis weet hij toch een goed plaatsje voor z'n hond te krijgen met behulp van het dochtertje van een melkleverancier. Strekking: God wil dat we ook goed zijn en zorgen voor de dieren. Met al onze zorgen mogen we bij Hem aankloppen.
Conclusie: goed geschreven, spannend. Goede opvoedkundige strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 9, 91 blz.
11 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 8-12 j., (zie B.B. 1957). 't Godsdienstig element vloeit er telkens als vanzelf doorheen, eenvoudig en goed. Verhaal en illustratie - beide leven. Ondanks het onmiskenbaar tekort aan evangelisatie-strekking, bevelen we om zijn overige bijzondere kwaliteiten "Thijs en Thor" aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

W.G. van de Hulst

Thijs en Thor, druk 10, 93 blz.
gekartonneerd, geïllustreerd, geschikt voor jongens en meisjes van 9-11 jaar. Prijs f 11,95.
Inhoud: Een boek uit een voorbij verleden. De oude Thijs, ouder dan zeventig jaar, werkt nog steeds als knecht bij een melkboer en moet dagelijks met een hondekar melk halen bij een boer. Zijn grote hond heet Thor. Thijs en Thor zijn aan elkaar verknocht. Ook Geertje, dochtertje van de boer, houdt van de hond. Maar van zijn eigenaar, de baas van Thijs krijgt de hond weinig eten en veel slaag. En diens knecht Kobus zorgt heel slecht voor de hond als Thijs moet stoppen met werken en in een verzorgingshuis voor bejaarden ("Oudemannenhuis") wordt opgenomen. Oude Thijs weet echter gedaan te krijgen dat de boer en boerin de hond kopen. Nu krijgt het dier een goede verzorging.
Beoordeling: De auteur gaf dit boekje een motto uit de Schrift mee: "De rechtvaardige kent het leven van zijn beest" (Spr. 12 : 10). Dierenleed en dierenliefde is het thema van dit verhaal. Het is heel sfeervol verteld, zoals Van de Hulst dat kon. Zo zal het kinderen van nu stellig weer boeien. De contekst is echter de samenleving van vroeger, het begin van deze eeuw. Het boekje beschrijft situaties die kinderen en hun ouders van vandaag niet meer kennen. De godsdienstige en opvoedkundige strekking is positief.
Eindoordeel: Aanbevolen. M. C. Romein-Vroegindewey
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1995

Open Boekbeoordeling.