Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronCoby Bos

Sterretje, druk 1, 38 blz.
prijs f 0,55; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Juultje van Buuren ziet er tegen op, na verhuizing naar de nieuwe school te gaan. Ze treft 'n nogal bazige en plagerige buurvrouw, die haar plaagt met de naam "Sterretje", die haar vader haar geeft. Dat geeft allerlei narigheid. Door een behandeling aan haar ogen kan Loesje, 't buurmeisje, 'n viertal weken niet zien. Op aandrang van moeder bezoekt Juultje haar, al kost dat haar strijd. Zo wordt ze 'n "sterretje". Strekking: Met woorden wordt vaak meer pijn gedaan dan met de hand. 't Kwaad met goed vergelden is niet zo gemakkelijk te leren, ook niet door een kind.
Conclusie: Een kinderlijk boekje. Kinderverdriet, -strijd en -overwinning worden aardig beschreven; alleen de laatste bladzijden zijn wat te "hoog" voor kinderen. Godsdienstig niet bepaald sterk.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
Coby Bos

Sterretje, druk 1, 38 blz.
'n Dun boekje met verzorgde inhoud is Sterretje, door Coby Bos. Juultje van Buuren, die door haar vader om haar opgeruimd karakter Sterretje genoemd wordt, komt door verhuizing op een nieuwe school. Daar ontstaan conflicten met haar buurmeisje, het plagerige Loes-je. Dit is voor Juultje aanleiding tot veel verdriet. Totdat Loesje een oogbehandeling moet ondergaan; dan wordt Juultje ook voor haar een Sterretje en de vijandigheid verkeert in een verkwikkende vriendschap. Een opvoedend boekje, goed van taal en stijl. (f 0,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.