Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Johanna

Toch een blij Kerstfeest, druk 1, 24 blz.
De vrouw van den daglooner Hoogeweg ligt ziek te bed. Een onvriendelijk mensch neemt de huishouding waar : zooveel mogelijk worden de kinderen naar buiten gedreven, en dat in den winter, tegen Kerstfeest, 't welk voor hen door deze omstandigheden niet aangenaam belooft te zijn. Op den dag vóór Kerstmis loopen de beide jongens gedwongen buiten in de sneeuw; de kleinste, die bovendien onwel is, struikelt en bezeert zich, juist als de dokter voorbij komt. Door diens tusschenkomst mogen ze nu op Kerstfeest bij Moeder zijn, en door de vriendelijke verrassingen, die hij er bijvoegt, hebben ze nu toch nog een blij Kerstfeest. Bovendien heeft er ook in het hart der stuurscha huishoudster, die de kinderen voor haar heeft hooren bidden, eene verandering ten goede plaats gehad, zoodat ook zij mede kan deelnemen aan de feestvreugde. Het boekje ziet er aantrekkelijk uit. De druk is helder. Een mooi gekleurd plaatje. We vonden slechts een paar taalfouten : blz. 9 luide, moet zijn luidde; blz. 10 keuzen, moet zijn kousen. Dat de vier hoofdstukken van een opschrift voorzien zijn, is eene verdienste. De Schrijfster weet gezellig en kinderlijk te vertellen. Vooral de booze huishoudster is naar 't leven geteekend. In plaats van zich tegen de harde huishoudster te verzetten, bidden deze kinderen voor haar, en als zij verdriet hebben, spreken zij daarover op kinderlijke wijze met God. Dat mag inderdaad onzen kinderen ten voorbeeld strekken: men vindt ze niet veel, die zóó doen. Gelijk meestal, redeneeren en doen ook deze kinderen wel wat te wijs voor hunnen leeftijd. Zoo b.v. op bladz. 22, waar Wim - hij is 8 jaar - onder het zingen telkens eens naar vrouw Slenters keek en tot zijne groote voldoening merkte, dat ook zij het versje medezong. We vinden het jammer, dat de Schrijfster hen telkens tot en van den "lieven Heer" doet spreken. Dat een onvernieuwd hart geene behoefte heeft aan Jezus, en in Hem het groote Kerstgeschenk niet kan waardeeren, komt goed uit. Ook dat genade eenen heiligenden invloed heeft. Doch de werking van den Geest Gods in de verandering van het hart des zondaars, kon iets duidelijker zijn aangegeven. Ofschoon de geest van dit boekje wat algemeen is, kunnen wij het om zijnen goeden vorm en zijne ernstige strekking toch wel aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1905

Open Jachin-boekbeoordelingen.


Johanna

Toch een blij Kerstfeest, druk 2, 24 blz.
Geïll. gekl. omsl. 1 gekl. pl. 15 ct. Twee jongens zien het Kerstfeest met zorg tegemoet. Hun moeder is ziek hun vader om zijn werk veeltijds afwezig en de huishoudster-verpleegster uitermate onvriendelijk. Kleine Wim vooral lijdt hier onder en is er gedrukt door, doch komt er door den goeden invloed van zijn broer toe "den lieven Heer" te bidden, dat Hij vrouw Slenters ook tot zijn kind maken en eens in den hemel brengen zal. Vrouw Slenters hoort dit gebed en wordt er door geroerd. Willem wordt, schoon half ziek, - 't is in de Kerstvacantie - met Jaap naar buiten gestuurd, wijl de jongens anders in den weg loopen. Hij valt en verwondt zich leelijk, maar heeft het voorrecht, juist den dokter in de nabijheid te hebben. Dit is het keerpunt van de ellende. Zij hebben een goed en blij Kerstfeest. Zelfs de buurvrouw, die het gesprek en het gebed der jongens om haar behoudenis heeft afgeluisterd, wordt veranderd. Moeder wordt beter. Het einde is schoon. De vorm van het verhaal is zeer goed. Johanna vertelt verdienstelijk. De kinderen zullen wel naar haar luisteren. Taal en stijl zijn naar behooren. De Schrijfster verliest bij herhaling uit het oog, dat "erg" kwaad beteekent en is wat gul in 't weergeven van de taal der jongens en van vrouw Slenters. De degelijkheid van 't hoekje heeft daardoor niet gewonnen. De strekking is. in menig opzicht, goed. Lieve, vriendelijke jongens; een teedere innig lief hebbende moeder; een goede, hulpvaardige, milde dokter. Vrouw Slenters, die tot betere gezindheid en tot ander gedrag komt. Maar .... alles is wat oppervlakkig en vluchtig en onnatuurlijk. Dat jongens voor iemand bidden is een schoon voorbeeld voor onze kinderen, maar dat zij heel philosophisch, heel theologisch zijn, zooals jongens nooit zijn in de werkelijkheid, en daarbij zoo buitengewoon vroom doen, staat ons tegen. En dat stuit ook de jeugdige lezers tegen de borst. De booze buurvrouw wordt ook veranderd en verblijdt zich met haar geheele hart "over dat Kindeken, dat uit den hemel is neergedaald om zondaren, het hoogste goed te schenken", maar wat nu voor die vrouw het hoogste goed was, moet ge maar raden. Het is een van die verhaaltjes, die het leven "en rose", op zijn schoonst laten zien. Onze kinderen zullen dit hoekje misschien wel met genoegen lezen, doch verrijken zal het hen niet. Wij kunnen het slechts matig aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1911

Johanna

Toch een blij Kerstfeest, druk 2, 24 blz.
Een heel lief boekje, dat kinderen van 7 tot 9 jaar gaarne zullen lezen. 't Is 't verhaal van twee broertjes, die weinig verwachting van 't naderend Kerstfeest hebben, nu moeder ziek ligt en een humeurige buurvrouw, die moeder oppast, hen telkens buitenshuis stuurt. Zelfs wenschte kleine Wim, dat 't maar geen Kesrtfeest werd. Maar Jaap weet hem van die gedachte terug te brengen. 't Door vrouw Slenters afgeluisterde gebedje van Wim en de ervaring, die ze van de heusch niet lastige kinderen opdoet, als dezen daags voor Kerstmis, daar Wim een klein ongelukje is overkomen, op dokters bevel in huis moeten blijven, brengen haar tot andere gedachten. En zoo wordt 't toch een blij Kerstfeest, ook voor vrouw Slenters, die door Wims kinderlijken eenvoud verteederd, den Heere leert zoeken. In deze bekeringsgeschiedenis laten de natuurlijkheid en de waarschijnlijkheid wel wat te wenschen over. Taal en stijl zijn over het geheel goed. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1911