Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronW.G. van de Hulst jr.

Tippeltje, druk 1, 45 blz.
prijs f 0.60; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar; Catalogusno. 14. Strekking. Het boekje vertelt van een hondje, dat aan een schipper toebehoort. Ondeugende jongens gooien de ton om, waarin Tippeltje zit. Het hondje gaat dwalen en wordt teruggevonden. Gebruik van Heer en Heere.
Conclusie: Aardig verhaaltje met weinig inhoud. In het geheel geen lectuur voor Kerstfeestuitdeeling geschikt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Tippeltje, druk 6, 43 blz.
prijs f 1,30 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Kees en Anneke, schipperskinderen, hebben van oom Jannus een hondje gekregen, dat mee vaart. Ze noemen het "Tippeltje". Als de schuit gelost wordt, doen ze het hondje in moeders waston, die op de wal staat. Grote jongens duwen de ton bij hun spel in 't water en de ton met het hondje dobbert weg. Het diertje beleeft avonturen, komt tenslotte bij oom Jannus terecht en deze zorgt, dat de kinderen hun hondje terug krijgen. Strekking: Heb je een hondje als "vriendje" dan moet je er ook voor zorgen. Alle verdriet mag aan de Heere worden voorgelegd.
Conclusie: Vlot verteld verhaaltje, dat er bij de kinderen wel "in" wil. 't Godsdienstig element is vrij zwak. Telkens de algemene uitdrukking: "de lieve Heer". Daarom voor onze Zondagsscholen
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Tippeltje, druk 7, 42 blz.
prijs gebonden f 1,50; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Tippeltje, het hondje van de schipperskinderen Kees en Anneke (die ze even in een lege ton hebben achtergelaten) komt met ton en al in het water terecht. Na veel wederwaardigheden wordt Tippeltje tenslotte door oom Jannes weer teruggebracht. Gebruik van Heer.
Conclusie: Boekje no. 1 uit de Cirkel-serie. Prima verhaaltrant en leuke illustraties. Goede strekking (godsdienstig-opvoedkundig).
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Tippeltje, druk 9, 51 blz.
illustraties van de auteur, voor jongens en meisjes om voor te lezen vanaf 4 jaar en om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Prijs f 6,90.
Inhoud: "Aan de waterkant lag een schip... Op de wal, vlakbij het schip, stond een ronde ton... En in die ton...". Echt de verteltrant van Van de Hulst. Anneke en Kees zijn ondeugend geweest. Ze hebben Tippeltje in een lege ton gestopt. De ton is door grote, wilde jongens in het water geduwd en het avontuur is begonnen. Dankzij oom Jannus loopt alles nog goed af.
Beoordeling: Nog steeds een leuk boekje. De auteur laat duidelijk uitkomen dat het onze taak is om voor de dieren te zorgen. Duidelijk wordt gesteld dat de Heere Tippeltje weer heeft teruggebracht.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Woerden J. D. van Leeuwen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1996

Open Boekbeoordeling.